Stora bestånd av vitkindad gås ses som ett potentiellt miljöproblem i Danmark. Foto: Kenneth Johansson

Vill ha fri jakt på skyddad gås

Danska lantbrukare vill ha fri jakt på vitkindad gås, på grund av de miljöproblem gässen orsakar, rapporterar Jyllands-Posten.

Milda vintrar och massor av föda i markerna har fått bestånden av gäss i Danmark att stiga mycket. Det är på väg att bli ett miljöproblem med gåsspillning i och omkring flera sjöar på västra Jylland. En sjö i nationalparken Thy har fått rensas genom slamsugning.
Sören Christensen, ordförande i Vestjysk landboforening uppmanar till att jakten på de många gässen släpps fri:
– Särskilt vitkindad gås blir det fler och fler av, och vi kan se hur mycket förorening det medför. Vi ser gärna att det blir en permanent jakttid på arten, även om den finns på EU:s rödlista, säger han till Jyllands-Posten.
Han får medhåll av professor Kaj Sand-Jensen vid Köpenhamns universitet, expert just på sjöar och vattendrag, som säger till tidningen:
– För min skull får man gärna minska antalet grågäss och vitkindade gäss. Problemet kan vara så stort att gässen hotar att förstöra annars näringsfattiga sjöar med sin spillning.
Lantbrukaren Sören Christensen betonar i artikeln att det inte är problemet med att gässen förstör grödor som är stötestenen, utan miljöfaran.

Foto: Kenneth Johansson

Skyddsjakt på enskilds initiativ

I Sverige får vitkindad gås som uppträder vid fält med oskördad gröda i Uppsala, Stockholms, Södermanlands, Östergötlands, Kalmar, Gotlands, Blekinge och Skåne län jagas den 21 augusti–15 november om det behövs för att förebygga skada.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev