Endast Märlingsbergets jaktlag kunde under älgjakten 2016 skjuta en björn. Efter att den hade fällts var kvoten fylld söder om E14. Foto: Privat

Vill få ny områdesindelning

Östersund/Bräcke jaktvårdskrets vill liksom Bräcke älgskötselområde och flera andra älgskötselområden inom kretsen ändra på områdesindelningen inför björnjakten.

Anledningen till den begärda ändringen är att jägarna inte hinner med att beskatta den starka björnstammen Bräcke och Östersund kommuner. Under 2016 sköts endast en björn i Bräcke kommun.

I dagsläget skjuts de flesta björnarna i Strömsunds kommun där det bedrivs en omfattande säljjakt på björn med professionella björnjägare. Det gynnar inte befolkningen söder om Indalsälven där björnstammen bara växer.

– I området norr om E14 och söder om 87:an har det, med reservation för felräkning från min sida, endast skjutits nio björnar sedan 2010, varav tre sköts i självförsvar, säger Pontus Edström, jaktledare i Märlingsbergets jaktlag.

Östersund/Bräcke jaktvårdskrets kommer därför enligt styrelsebeslut att lämna in en ansökan till länsstyrelsen och jägarnas delegat i viltförvaltningsdelegationen för att få området ändrat till årets björnjakt.

 

Per Andersson

Rovdjursansvarig Östersund/Bräcke jaktvårdskrets

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev