Vildsvinsläget – Norrlandslänen

I de fem Norrlandslänen skjuts fortfarande enstaka vildsvin. Men i Gävleborg följer avskjutningssiffror och viltolycksstatistik ungefär samma mönster som i grannlänet Dalarna, om än med några års fördröjning.

– Vi ser tecken på att stammen etablerar sig och den kommer troligtvis att öka. Då en viltart etablerar sig på ett nytt område sker tillväxten exponentiellt fast från låga tätheter vilket ger effekt­en av att man inte ser så mycket förrän de helt plötsligt är ganska många, säger jaktvårdskonsulent Erik Matsson.
I Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och ­Västernorrland fälls endast enstaka vildsvin.
– Jag har lyssnat av med kolleg­orna och det verkar vara ytterst stilla på vildsvinsfronten i norr, säger jaktvårdskonsulent Björn Sundgren.
Han berättar att det blev lite skriverier om en död kulting i Västernorrland i höstas, men det blev aldrig utrett var den kom från.
– Några vildsvin är skjutna genom årens lopp i Norrbotten, med flest i Pajala-området av någon anledning. Allt tyder på rymningar från hägn och ingen medveten utplantering för att få till stånd en frilevande stam. De som är intresserade av vildsvin här uppe verkar vara mer inne på att åka söderöver och jaga dem än att försöka få till stånd en spridning till norr.

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev