måndag 20 september

Publicerad 5 maj 2017 - 12:54

Vildsvinsfrågan delar Texas mellan stad och landsbygd. Foto: Johnny Olsson

Vildsvinsgift – en kontroversiell fråga i USA

I den amerikanska delstaten Texas har frågan om huruvida gift ska användas för att hålla nere stammen av förvildade tamsvin delat staten mellan jordbrukare och stadsbor skriver flera amerikanska medier.

Man brukar säga att allt är större i USA, problemet med vildsvin, eller förvildade tamsvin som det egentligen handlar om är inget undantag. Bara i delstaten Texas beräknar man vildsvinsstammens storlek till cirka 2,5 miljoner individer. Skadorna, som framförallt drabbar jordbruket beräknas uppgå till närmare 450 miljoner kronor per år, enligt New York Times Delstaten har tidigare vidtagit drastiska åtgärder för att komma tillrätta med problemet.
Lagförslaget om att tillåta vildsvinsjakt från helikopter, som lite humoristiskt kallades ”The pork chopper bill” godkändes redan 2011.

 

Nästa steg

Helikopterjakten har dock inte haft nämnvärd påverkan på vildsvinsstammen så nu är man redo att ta nästa steg i

Texas jordbruksminister, Sid Miller. Foto: Texas department of agriculture

kampen mot djuren. Texas jordbruksminister Sid Miller, har gjort vildsvinsproblemet till sin hjärtefråga. Miller, som var starkt pådrivande för helikopterjakten driver nu även ett lagförslag som vill tillåta kemiska bekämpningsmedel för att komma tillrätta med den stora vildsvinsstammen. Medlet som ska användas är warfarin, en substans som är mest känd som bloduttunnande läkemedel för människor.

 

Jägarna protesterade

Jägare från Texas motsatte sig metoden med gift och lämnade i mars in en protest till en delstatsdomare, detta resulterade i att ett tillfälligt förbud mot preparatet utfärdades tillsammans med en uppmaning om utförliga tester. Scimetrics, företaget som tillverkar preparatet drog då tillbaka sin ansökan om tillstånd för försäljning av rädsla för rättstvister.

Förbudet upphörde dock att gälla i slutet av april så medan frågan nu är öppen och väntar på utslag i senaten, finns inga hinder för att ta upp tillverkning och försäljning av preparatet i Texas.

Vildsvinsjakten i Texas är en bra intäktskälla för de lokala jägarna. Vissa slakterier betalar upp till 1500 kronor per djur och säljer sedan köttet vidare till exklusiva restauranger.

Det är dock osannolikt att restaurangerna vill fortsätta köpa kött om bekämpningsmedlet godkänns.

– Om warfarin godkänns så kan jag inte garantera att köttet jag säljer inte innehåller gift, säger Will Herring, vildsvinsjägare från Hubbard, Texas, till New York Times.

 

5000 vildsvin i månaden

Will Herring startade nyligen företaget Wild  Boar Meats som köper vildsvin av lokala jägare och säljer köttet vidare till hundmatstillverkare. Företaget, som hanterar cirka 5000 vildsvin per månad kommer inte att överleva om lagen går igenom berättar Will Herring för New York Times.

Giftet ska distribueras till djuren via foderautomater och tanken är att endast vildsvin ska kunna utlösa mekanismen. Delstaten Louisiana hade fram till nyligen liknande planer och ville tillåta wafarin men en svartbjörn som bröt sönder en foderautomaten för att komma åt innehållet fångades på film och det fick myndigheterna att avbryta planerna.

 

En delad stat

Jordbruksminister Sid Miller är upprörds över att lagförslaget tillfälligt har stoppats. han anser att frågan om vildsvinsgift har delat Texas mellan de som bor i på landsbygden och de som bor i städerna.

– De hårt arbetande bönderna som brukar jorden från soluppgång till solnedgång har än en gång fallit offer för advokater och miljöaktivister. Återigen har politiskt korrekt storstadsmedia vunnit över bönderna som odlar maten alla behöver, säger Sid Miller i ett pressmeddelande.

Vildsvin eller förvildade tamsvin

I artikeln benämns viltet vildsvin, det är dock förvildade tamsvin det handlar om till största del.
Globalt är definitionen av ett vildsvin på många platser flytande då det i ursprungligen är samma art som tamsvin, även kallad gris. Tamsvin blir lätt förvildade, och vilda och tama svin parar sig med varandra och får avkomma. Arten introducerades i USA 1542 av spanska upptäcktsresande.

Skribent

Lars Adrians

lars.adrians@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram