Salmonella hos småfåglar ses framförallt under senvintern och våren. Foto: Kenneth Johansson

Vildfågelfrö orsakar inte utbrott av salmonella

Kommersiella vildfågelfoder är inte orsaken till salmonellasmitta hos vilda småfåglar och katter, har forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kommit fram till i en ny studie

Olika typer av fågelfröer har undersökts och salmonella påvisades endast i en av de 76 analyserade produkterna.

Salmonella förekommer bland vilda småfåglar, främst finkfåglar som domherre, grönsiska, gråsiska och grönfink. Sjukdomen ses främst under senvintern och våren.

 

Samlas på liten yta

Vid fågelbord samlas många fåglar på liten yta och därför kan smitta spridas där. Sjuka fåglar utsöndrar salmonellabakterier med avföringen och kan föra smittan vidare till andra fåglar. Katter kan även smittas om de äter sjuka fåglar.

– SVA får ofta frågan om kommersiella vildfågelfoder kan vara källan till salmonellasmitta hos vilda fåglar. Men vår bedömning är att så inte är fallet, säger Josefine Elving, forskare vid SVA.

 

Tidigare studie

I en tidigare undersökning som SVA genomförde 2008 påvisades ingen salmonella i vildfågelfrön. Dessa resultat kompletterades under vintern och våren 2018–2019 i en ny undersökning. Totalt provtogs och analyserades 76 produkter från 25 olika märken.

I den nya studien påvisades salmonella (av en annan typ en den som vanligen finns här) i ett paket med talgbollar med ursprungsland Bulgarien. I övriga produkter påvisades ingen salmonella.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev