”Viktig” varg i nytt svenskt revir
En så kallat genetiskt viktig vargtik har etablerat revir i Örebro län. Vargen kommer från det norska Settenreviret.
– Vargtiken är en avkomma av den finsk-ryska hanen i Settenreviret. Det här är goda nyheter för den extremt inavlade skandinaviska vargstammen. Både far och dotter bär på friska gener, och för att dessa gener ska spridas i vargstammen är det avgörande att såväl immigranter som avkommor till dem ynglar av sig, säger Øystein Flagstad, genetiker på Rovdata, i ett pressmeddelande.
Ingen jakt
Vargtiken har etablerat revir tillsammans med en hanvarg som härstammar från Aspfallet. Reviret ligger tre mil norr om Örebro och har fått namnet Lillsjöbäcken.
I och med att den ena vargen i det nyetablerade reviret anses vara genetiskt viktig kommer ingen licensjakt bedrivas i området. Det är vidare väldigt svårt att få skyddsjakt beviljad, oavsett skadebild om reviret ligger utanför renskötselområdet, i ett revir med en så kallad F1:a, alltså en första generations avkomma till en invandrad varg.
Sedan tidigare har revir med avkommor från bland annat vargar i reviren Galven, Kynna och Tiveden tagits ut från förvaltning. Detta eftersom något av föräldradjuren är en första avkomma från en från öst invandrad varg.
Sex revir
I skrivande stund har 42 vargrevir som berör Sverige identifierats vid den pågående inventeringen. I sex av reviren finns så kallade F1:or.
Hur länge en varg anses vara genetiskt viktig kan inte personal från vare sig Naturvårdsverk eller Viltskadecenter svara på.
Hur länge är en varg genetiskt viktig – myndigheter och forskare duckar