Reviret ligger tre mil norr om Örebro och fått namnet Lillsjöbäcken.

Reviret ligger tre mil norr om Örebro och har fått namnet Lillsjöbäcken. Foto: Olle Olsson

”Viktig” varg i nytt svenskt revir

En så kallat genetiskt viktig vargtik har etablerat revir i Örebro län. Vargen kommer från det norska Settenreviret.

– Vargtiken är en avkomma av den finsk-ryska hanen i Settenreviret. Det här är goda nyheter för den extremt inavlade skandinaviska vargstammen. Både far och dotter bär på friska gener, och för att dessa gener ska spridas i vargstammen är det avgörande att såväl immigranter som avkommor till dem ynglar av sig, säger Øystein Flagstad, genetiker på Rovdata, i ett pressmeddelande.

Ingen jakt

Vargtiken har etablerat revir tillsammans med en hanvarg som härstammar från Aspfallet. Reviret ligger tre mil norr om Örebro och har fått namnet Lillsjöbäcken.

 

Lillsjöbäcken har nummer 40 på inventeringskartan. Källa: Viltskadecenter

I och med att den ena vargen i det nyetablerade reviret anses vara genetiskt viktig kommer ingen licensjakt bedrivas i området. Det är vidare väldigt svårt att få skyddsjakt beviljad, oavsett skadebild om reviret ligger utanför renskötselområdet, i ett revir med en så kallad F1:a, alltså en första generations avkomma till en invandrad varg.

Sedan tidigare har revir med avkommor från bland annat vargar i reviren Galven, Kynna och Tiveden tagits ut från förvaltning. Detta eftersom något av föräldradjuren är en första avkomma från en från öst invandrad varg.

Sex revir

I skrivande stund har 42 vargrevir som berör Sverige identifierats vid den pågående inventeringen. I sex av reviren finns så kallade F1:or.

Hur länge en varg anses vara genetiskt viktig kan inte personal från vare sig Naturvårdsverk eller Viltskadecenter svara på.

Hur länge är en varg genetiskt viktig – myndigheter och forskare duckar

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev