I år ska björnstammen inventeras i Gävleborg, Dalarna och Värmlands län. Samtidigt finns även möjlighet att lämna observationer och prover i Stockholms, Uppsala, Västmanland och Örebro län. Foto: Boo Westlund

Viktig inventering påverkar framtida björnjakt

I år ska björnstammen inventeras i Gävleborg, Dalarna och Värmlands län. Inventeringen är en viktig del i besluten om licensjakt på björn.

Boo Westlund Publicerad 15 juni 2022 - 16:58

Det är fem år sedan björnarna räknades. Nu är det dags för en ny inventering i de tre sydligaste länen av björnens utbredningsområde.

Björnar kan även finnas i Stockholms, Uppsala, Västmanlands och Örebro län.  Även där vill Naturhistoriska riksmuséet, som ansvarar för inventeringen, ha in fynd i form av skitar eller hår.

 

Stor stam

I Gävleborg och Dalarna hoppas forskarna på att få in 2.500 prover per län. I Värmland har ribban lagts lägre, där är målet 100 prover.

Inventeringen startar i samband med björnjakten den 21 augusti och pågår fram till den 31 oktober i år.

Rekordstor björnjakt i Jämtland och Västernorrland – tack vare spillningsinventeringen

Ett samarbete

Jägareförbundet är en viktig partner vid inventeringen av björn, som i länen administreras av respektive länsstyrelse. En beräkning av björnstammen görs för hela inventeringsområdet, dessutom görs även separata beräkningar för Dalarnas och Gävleborgs län.

”Metoden bygger på att man jämför spillningsprover ”vecka-mot-vecka”, så det är av stor betydelse att man skickar in prov från varje spillning man hittar under hela inventeringsperioden. För en bra inventering så räknar man med att man behöver få in tre prover från varje björnindivid under inventeringsperioden,” skriver Naturhistoriska riksmuséet på sin hemsida.

Mer information finns här.

Insamlingskit

Insamlingskit för spillningsprover kommer att finnas tillgängliga på olika platser i länen när inventeringen startar. Enklast är att kontrollera med respektive länsstyrelse eller Jägareförbundets länsförening.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev