Skönhetsingrepp går före djurhälsa, anser Veterinärförbundet, som tycker det är fel att plastikkirurgi på människor fortgår samtidigt som viktiga djuroperationer kanske inte kan utföras. Foto: Nenovbrothers/Mostphotos

Veterinärförbundet vill stoppa plastikkirurgi

Sveriges Veterinärförbund reagerar mot att djursjukvården uppmanas till återhållsamhet med ett narkosmedel (Propofol) – samtidigt som skönhets- och plastikkirurgi på människor, där samma narkosmedel används, fortgår.

Det är på grund av coronakrisen som det kan uppstå brist på narkosmedlet. Jordbruksverket och Läkemedelsverket uppmanar veterinärer till återhållsamhet med Propofol, som behövs i stora kvantiteter inom akutsjukvården på humansidan just nu.

Detta kan leda till allvarliga ekonomiska, psykologiska och djurskyddsmässiga konsekvenser för verksamheter inom djursjukvården, anser Veterinärförbundet.

 

Ifrågasätter rimligheten

I ett brev till berörda myndigheter ifrågasätter förbundet rimligheten i att planerad kirurgi i form av plastikkirugiska ingrepp (där Propofol används till friska människor) tillåts. Detta i ett läge då intensivvårdsavdelningar kämpar med svåra prioriteringar och veterinärer av djurskyddsskäl kan tvingas avliva djur i stället för att fortgå med behandlingar där narkos krävs.

”Sveriges Veterinärförbund ställer sig frågande till varför man från myndighetshåll inte inför ett tillfälligt förbud av den typ av verksamhet som inbegriper icke nödvändiga plastikkirurgiska ingrepp som kräver narkos under den period då läkemedelsbrist råder”, skriver Veterinärförbundet i brevet som har skickats till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Även Jordbruksverket har fått brevet, men är inte den myndighet som hanterar frågor om läkemedel på humansidan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev