Den skadade vargen fångades på bild av en viltövervakningskamera. Foto: Privat

Veterinär kritisk till att byråkrati försenade avlivning av skadad varg

I åtta månader tvingades den svårt skadade Linghedsvargen halta fram innan den slutligen sköts. Nu riktar veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kritik mot att vargen inte avlivades tidigare.

Det var i april förra året som den oskygga vargtiken skadsköts under skyddsjakt i Linghed. Det gjordes omfattande eftersök på den skadade vargen, men den påträffades aldrig.

Men rapporterna om en skadad varg i Linghedsområdet kom allt tätare. Synobservationer sa och filmer på vargen visade att den var svårt skadad och haltade fram på tre ben. Men något beslut om avlivning från länsstyrelsen kom inte förrän den 9 december.

Skadade vargen i Linghed är skjuten

På nyårsafton sköts den svårt haltande vargen.

Nu har vargtiken obducerats av biträdande statsveterinär Karin Olofsson-Sannö vid SVA. Hon berättar för SVT Dalarna att den var i väldigt dåligt skick, att ena benet var helt av och att vargen borde ha avlivats tidigare.

– Ett djur ska inte behöva gå skadat så länge. Myndighetsbyråkratin satte stopp och det blir svårt när man inte riktigt vet vad som gäller och man dessutom ska se den, men det hade varit bra om den fått somna in tidigare, absolut, säger Karin Olofsson-Sannö till SVT.

Hon berättar vidare att vargen var mager, att musklerna hade börjat förtvina och ena benet var helt av och inte hade använts alls under de senaste månaderna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev