Värmlänningarna är mest negativa till varg i en undersökning som genomförts av Sveriges Radio i de fyra varglänen Värmland, Dalarna, Örebro och Gävleborg. Foto: Mostphotos

Värmlänningar mest negativa till varg

Var tredje värmlänning tycker att det finns för många vargar i landet. Mest negativa är människor över 65 års ålder.

Sveriges Radios P4-kanaler har gjort en Novus-undersökning i det fyra varglänen Dalarna, Värmland, Gävleborg och Örebro. I de länen finns merparten av landets vargar, och det är också där som människor är mest negativa till varg.

– När folk har haft en direkt erfarenhet av varg då tenderar människor att bli lite mer negativa till varg, säger Mats Eriksson, forskare vid SLU, i Sveriges Radios undersökning.

 

Äldre mer negativa

Undersökningen visar att äldre människor i högre grad tycker att det ska finnas färre vargar. Att under lång tid leva tillsammans med varg kan sätta sin prägel.

– Antingen att man över tid blir mer negativ till varg, ju längre man håller på och jagar eller vistas i vargområden, eller att det handlar om en kulturell socialisering från barndomen. Att man växte upp i ett sånt samhälle med sådana värderingar som sedan följer en genom livet, säger Mats Eriksson.

 

Skiljer mellan länen

Totalt har fyra tusen personer intervjuats. 36 procent av värmlänningarna ansåg att det ska finnas färre vargar. Mest positiva till varg är invånarna i Örebro län, där mer än hälften har svarat att de tycker att antalet är bra eller att de vill ha fler vargar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev