Publicerad 4 oktober 2018 - 16:48

Riksdagspartierna har börjat presentera sina jaktpolitiska talespersoner. Först ut är Kristdemokraterna med värmlänningen och nyvalde riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson. Foto: Melker Dahlstrand och Mostphotos.

Värmlänning ny jaktpolitisk talesperson för KD

Värmlänningen och nyvalde riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson tar över som jaktpolitisk talesperson i Kristdemokraterna kommande mandatperiod.

Den tidigare jaktpolitiske talespersonen Magnus Oscarsson lyfte tillsammans med andra KD-politiker jaktfrågorna under valrörelsen. Det märktes till exempel i Svensk Jakts partiledarenkät där Ebba Busch Thor fick sju tummar upp av åtta möjliga genom sina svar på frågor om rovdjur och vapen, och kanske bidrog jägarröster till valframgången.

Med tanke på att KD gick fram mest i skogslänen är det inte omöjligt att så är fallet. En slutsats som till och med har dragits på ledarplats i en av landets dagstidningar.

 

Kjell-Arne Ottosson, (KD).

Tydligt budskap

Inget tyder på att nyss utsedde jaktpolitiske talespersonen Kjell-Arne Ottosson kommer att lägga mindre krut på jaktfrågorna än hans företrädare. Särskilt inte när det gäller en av de viktigare, den som handlar om varg:

– Jag är mycket kritisk till den rovdjursförvaltning som vi har i Sverige idag. Får vi inte en fungerande förvaltning blir misstron mot myndigheterna än större och det gagnar ingen, säger Kjell-Arne Ottosson.

– Värmland har 40 procent av Sveriges vargstam på 4 procent av Sveriges yta. Ska vi ha varg ska hela landet vara med och dela på bördan. För att få vargen att återfå sitt normala beteende och bli skygg för mänsklig aktivitet måste den jagas, fortsätter han.

 

Ny på bänken

I och med att Kjell-Arne Ottosson kom in i riksdagen återtog han Kristdemokraternas plats på Värmlandsbänken. En plats som partiet förlorade vid valet 2010.

– Det är roligt att vi är på banan igen och jag ser fram emot att arbeta med rikspolitiken. Så mycket jakt lär det väl inte bli som riksdagsman, men jag räknar med några dagars älgjakt till veckan. Tyvärr har vi bara en spillra kvar av en bra älgstam, eftersom jag bor och jagar inom Ivarsbyns viltvårdsområde i Östervallskog där vargen har härjat rejält i många år.

 

Rådjur och fågel

Annars är det rådjursjakten med drivande hund som den nye jaktpolitikern helst ägnar sig åt om han får välja. Fågeljakten med stående hund uppskattar han också.

Magnus Oscarsson kommer att sitta kvar i miljö- och jordbruksutskottet under mandatperioden, där också Kjell-Arne Ottosson återfinns.

– Vi kommer att driva frågor gemensamt, men jaktfrågorna hamnar på mitt bord eftersom jag själv är jägare och har den kunskapen, säger Kjell-Arne Ottosson.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram