Publicerad 13 november 2017 - 10:31

Den vita älgtjuren är till åren kommen och bedöms nu vara på retur. Foto: Ingemar Pettersson

Världsberömd sagoälg ska skjutas

Den världsberömda vita älgtjuren i värmländska Gunnarskog ska skjutas på grund av sitt närgångna och aggressiva beteende. Detta efter polisbeslut om skyddsjakt. Kritik riktas mot människor som jagat den perfekta bilden, något som kan ha påverkat tjurens beteende.

I flera år har den vita ”sagoälgen” varit både välkänd och oskygg. Och när Edas kommunalråd Hans Nilsson på sensommaren filmade på nära håll när älgen simmade över ett vattendrag blev älgen en världskändis.

 

”Jag skäms”

Uppståndelsen blev enorm och allmänhet och fotografer vallfärdade till Gunnarskog för att få bilder och filmer av älgen. Naturfotograf Ingemar Pettersson från Uddevalla gick tidigare under hösten ut med kritik mot hur en del fotografer tappat alla spärrar i jakten på den perfekta bilden.

– Jag skäms. Alla vill ta den där naturbilden och en liten del av alla fotografer tar genvägen till drömbilden genom rena övergrepp, säger Ingemar Pettersson.

– Jag har sett hur 20 personer omringat älgen i jakten på den perfekta bilden. Det var som rena hemvärnsövningen och tjuren har inte kunnat ta sig någonstans. Jag har också sett bilder på hur man sträcker fram mat åt den. Det handlar alltså om en vild älg, påminner han.

 

Oskygg mot människor

Det var för många år sedan som Ingemar Pettersson började följa och fotografera den vita älgtjuren. Han har fotograferat den på avstånd med hjälp av teleobjektiv. Han berättar att älgtjuren alltid varit relativt oskygg mot människor.

– På senare år har älgen förföljts av ett antal människor nästan varje dag. En del av dem har gått fram bara några meter från den. Det har varit många övertramp där man helt tappat respekten för det vilda djuret. Det klart att älgtjuren med tiden blir ännu mer oskygg gentemot människor då. Jag visste att det skulle sluta så här, menar Ingemar Pettersson, som på grund av all uppståndelse inte varit i Gunnarskog och fotograferat älgen sedan i mitten av augusti.

 

Beslut om skyddsjakt

Och nu blir det alltså skyddsjakt på älgen. Detta efter att den uppträtt aggressivt mot människor. En kvinna som var ute på promenad med sin hund har på senare tid blivit översprungen av älgen. Kvinnan vred axeln ur led vid tillfället, och det närgånga mötet hade kunnat sluta mycket illa.

 

Försökt att skrämma den

Skyddsjaktbeslutet fattades förra veckan. Älgen har inte avlivats ännu, istället har man i första hand försökt skrämma den. Christer Lööf, polischef i Arvika, förklarar varför beslut om skyddsjakt togs.

– En del som bor i området vågar inte gå ut på grund av älgen. Det kan till exempel handla om äldre människor med rullatorer som inte hinner undan när älgen kommer mot dem. Det leder till att de blir isolerade i sina hem. Så kan de inte ha det, säger Christer Lööf.

Även han är kritisk till hur människor tappat respekten för den vita älgtjuren.

– Det här är inget husdjur, även om många verkar tro det. Älgen kan upplevas som tam men den har kvar sina naturliga instinkter. Det kan uppstå situationer där tjuren känner sig hotad och gör utfall.

 

”Oproportionerlig mediagrej”

Christer Lööf beskriver hela situationen som en ”oproportionerlig mediagrej” där färgen på älgen väckt ett intresse som annars inte hade funnits och han påminner om att det inte på något sätt är unikt att en älg avlivas på skyddsjakt.

Om några veckor kommer även en naturfilm om den halvtama, vita älgen i Gunnarskog att släppas i ett flertal länder.

 

Uppdatering! På tisdagen backade polisen  från sitt skyddsjaktbeslut. Det blir alltså ingen skyddsjakt på den vita älgtjuren.

 

 

Läs vårt nyhetsbrev



Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram