Vargarna blir fler i Nederländerna. Foto: Mostphotos

Vargstammen växer i det folktäta landet

Vargstammen växer inte enbart i Sverige utan även i övriga Europa. Nu har föryngringar konstaterats, för första gången, utanför de redan kända reviren.

Vargstammen växer i Nederländerna. Tre nya ungar har observerats via en viltkamera i ett område mellan provinserna Drenthe och Friesland.

En hane och en hona har tidigare observerats i området och med största sannolikhet är ungarna deras. Det skriver Nederlandse Omroep Stichting, NOS, på nätet.

 

Tre flockar

Ekologen Dick Klees är inte förvånad över föryngringen.

– Jag förväntade mig att ungar skulle kunna bli aktuellt. Vargparet i området Drenthe-Friesland har varit där ett tag. Men det händer inte alltid. Vi har också haft vargar i Veluwe där ingenting hände, säger Dick Klees till NOS.

Så vitt man vet finns det nu tre vargflockar i Nederländerna. Två i Veluwe och nu en i området på gränsen mellan Friesland och Drenthe.

 

Oroade

Fårägare oroas över etableringen men Klees tror inte att vargarna kommer att gå på fårbesättningar.

– Det fungerar annorlunda med en flock än med vargar som strövar ensamma. Ensamma vargar letar efter lätta byten som får. Men när en vargflock har bosatt sig i ett område så fokuserar de på naturliga byten i stället, säger Dick Klees.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev