Vargen sköts i Ulvshult i norra Skåne, jaktlaget arrenderar marken av fastighetsägaren Sveaskog. Foto: Ur polisens förundersökning.

Vargen sköts i Ulvshult i norra Skåne, jaktlaget arrenderar marken av fastighetsägaren Sveaskog. Foto: Ur polisens förundersökning.

Vargskytt döms till villkorlig dom

Det blev en villkorlig fällande dom för jaktbrott och dagsböter om totalt 25.000 kronor för den man som av misstag sköt en varg på bockpremiären i Skåne i fjol. Det har en enig tingsrätt i Hässleholm meddelat i dag.

Skytten, en nu 38-årig Malmöbo, ganska ny och oerfaren som jägare, trodde sig ha skjutit en räv men har i förhör och även under rättegången medgett att han framför allt var fokuserad på att avlossa ett bra skott. Han ville inte bomma eller skadskjuta det första vilt han skjutit mot.

Skottet satt också där det skulle, djuret gick cirka 40 meter och återfanns dött av eftersökshund. Men det var ingen räv, utan Skånes enda stationära varg.

 

Omfattande skador

Vid obduktionen konstaterades att vargen var skjuten med ett skott i bakre delen av vänster överarm, med utgångshål i höger överarm. Skottet hade orsakat omfattande skador på lungorna.

Inläkt på insidan av vänster framben hittades ett hagel, 3,1 mm i diameter ytligt i muskelhinnorna innanför huden. Detta tyder på att vargen beskjutits en gång tidigare i livet. Haglet var omgivet av ärrvävnad.

Beslaget av jägarens kulvapen hävs i domen, eftersom rätten inte bedömer att det finns någon risk för att det ska användas i någon fortsatt brottslighet.

 

”Har varit oaktsam”

I domen skriver tingsrätten: ”Det ter sig rimligt för tingsrätten att kräva att XX skulle ha motstått det för honom kanske inbjudande perfekta skottläget och i stället ta god tid på sig och förvissa sig mer noggrant om vad det var för djur som han hade för avsikt att skjuta. Enligt tingsrätten går det inte att komma till någon annan slutsats än att XX har varit oaktsam enligt jaktlagens straffrättsliga mening när han dödande den aktuella vargen. Åtalet är därmed att anse som styrkt.”

Rätten anser dock att brottet är begått av oaktsamhet och inte ska anses som grovt.

 

Kommentarer

Den åtalade jägarens försvarsadvokat Wodek Kleinwich.

Advokat Wodek Kleinwichs. Foto: Jan Henricson

– Jag är nöjd, bättre kunde jag inte förvänta mig. Jag kan inte rekommendera klienten att överklaga, säger advokat Wodek Kleinwichs i en kommentar till Svensk Jakt.

Åklagare Lars Magnusson har ännu inte tagit ställning till om han kommer att överklaga domen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev