Älgkvigan hade när hon hittades skador orsakade av varg bland annat i bakbenet. Foto: Privat

Vargriven älgkviga påträffad vid liv

När fågeljägaren kom fram mot sin vorsteh som skällde ståndskall reste sig en älg som började vingla omkring. Det visade sig att kvigan var skadad i bakkroppen – av varg.

Jan Henricson Publicerad 16 september 2022 - 11:32

Den skadade älgen påträffades i en myr vid Kungsberg i Gästrikland, ett par mil nordväst om Sandviken. Markägaren Yngve Bäckius kallades till platsen och han berättar för Svensk Jakt:

– En fågeljägare hittade älgen ute på en myr när hans vorsteh skällde ståndskall. Han såg älgen resa sig upp och börja vingla omkring. Bland annat sprang den in i en tall innan den la sig ner igen.

 

Blodig där bak

Jägaren, som var osäker på vad han skulle göra, ringde Yngve Bäckius. När han kom till platsen försökte kvigan återigen gå iväg, utan att lyckas.

– Det syntes på långt håll att hon var skadad i bakkroppen. Kvigan var i dåligt skick så det var inte svårt att besluta att vi skulle avliva henne. När vi flådde älgen  visade det sig att hon var biten på vänster bakben och i könsorganet. Både vi och länsstyrelsens besiktningsman som vi ringde in bedömer att det var varg.

 

Skrämda vargar?

Yngve Bäckius tror också att älgen var nedsatt av något annat. Kanske var den sjuk.

– Ja, kvigan var mager och eländig. Hon borde inte heller varit så påverkad av skadorna att hon vinglat så mycket som hon gjorde.

Man kan tro att en nedsatt älg skulle vara ett enkelt byte för en varg. Yngve Bäckius har en teori om varför kvigan fortfarande levde när hon hittades.

– Kanske skrämde fågeljägaren vargen. Han var inte långt från hunden när den började skälla, och det är möjligt att vargen, eller vargarna, fått vittring av människa och dragit sig undan innan hunden hittade älgen, säger Yngve Bäckius.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev