Publicerad 4 juni 2018 - 11:44

Naturvårdsverkets rapport från vinterns varginventering har skapat förvirring. Foto: Mostphotos

”Vargpopulationen i Skandinavien minskar inte”

Svensk Jakt och Jägareförbundet får frågor om den slutrapport från vinterns varginventering som presenterades av Naturvårdsverket på fredagen. Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen reder ut vad rapporten faktiskt säger.

”Den svenska vargstammen minskar” lyder rubriken i Naturvårdsverkets pressmeddelande.

Totalt hittades 30,5 familjegrupper i Sverige och 10,5 familjegrupper i Norge. En familjegrupp består av minst tre vargar i sällskap i ett revir, varav minst en revirmarkerar regelbundet.

Antalet vargindivider räknas sedan fram genom att antal föryngringar multipliceras med en omräkningsfaktor i vilken övriga vargar i populationen ingår. I dagsläget är det omräkningsfaktor tio som gäller. Med den metod som hittills använts beräknas den skandinaviska populationen uppgå till 410 vargar. 305 av dem fanns i Sverige.

Gunnar Glöersen Foto: Madeleine Lewander

– Vargpopulationen i Skandinavien minskar inte, vi har däremot en förskjutning där vargstammen i Norge växer medan den minskar i Sverige, påminner Gunnar Glöersen.

 

Ny beräkningsmodell

Naturvårdsverket använder större delen av sitt pressmeddelande till att berätta att ett nytt sätt att räkna varg prövas praktiskt. För parallellt har det den senaste vintern genomförts en spillningsinventering av varg där vargskit DNA-analyserats för att få fram antalet vargindivider.

I Sverige hittades 315 olika vargar med hjälp av DNA-analys, men då en del av vargarna även befann sig i Norge är slutresultatet från DNA-inventeringen att det fanns 299,5 vargar i Sverige.

 

Misstolkat

Många har av misstolkat Naturvårdsverkets pressmeddelande som att verket ”hittat på” ett nytt sätt att räkna och då kommit fram till att vargarna i Sverige blir färre. Men så är inte fallet, menar Gunnar Glöersen.

– Vinterns DNA-inventering har ingenting att göra med det slutresultat på 305 vargar som tagits fram via länsstyrelsernas ordinarie spårningar. Det är två helt skilda saker. Naturvårdsverket räknar inte vargstammen på annat sätt nu än till exempel förra året men jag förstår att folk blir fundersamma, det är inte lätt att hänga med i sifferexercisen och Naturvårdsverkets pressmeddelande spädde bara på den förvirring som redan fanns, säger Gunnar Glöersen.

 

De ordinarie spårningsinventeringarna visar 305 vargar i landet. Vid DNA-inventeringen hittades 299,5. Det torde väl inte råda några tvivel om att omräkningsfaktorn inte ska sänkas från tio till åtta, så som till exempel enskilda forskare och så kallade vargvärnare vill, efter det resultatet?

– Nej, det finns inget som talar för det idag, dessutom har man säkert inte hittat alla vargar. Resultatet från DNA-inventeringen kommer först våren 2019, säger Gunnar Glöersen.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Premium
   För dig som loggat in
   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
   Vi testar – på riktigt!
   Svensk Jakts tester kan du lita på
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se