Naturvårdsverkets rapport från vinterns varginventering har skapat förvirring. Foto: Mostphotos

”Vargpopulationen i Skandinavien minskar inte”

Svensk Jakt och Jägareförbundet får frågor om den slutrapport från vinterns varginventering som presenterades av Naturvårdsverket på fredagen. Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen reder ut vad rapporten faktiskt säger.

”Den svenska vargstammen minskar” lyder rubriken i Naturvårdsverkets pressmeddelande.

Totalt hittades 30,5 familjegrupper i Sverige och 10,5 familjegrupper i Norge. En familjegrupp består av minst tre vargar i sällskap i ett revir, varav minst en revirmarkerar regelbundet.

Antalet vargindivider räknas sedan fram genom att antal föryngringar multipliceras med en omräkningsfaktor i vilken övriga vargar i populationen ingår. I dagsläget är det omräkningsfaktor tio som gäller. Med den metod som hittills använts beräknas den skandinaviska populationen uppgå till 410 vargar. 305 av dem fanns i Sverige.

Gunnar Glöersen Foto: Madeleine Lewander

– Vargpopulationen i Skandinavien minskar inte, vi har däremot en förskjutning där vargstammen i Norge växer medan den minskar i Sverige, påminner Gunnar Glöersen.

 

Ny beräkningsmodell

Naturvårdsverket använder större delen av sitt pressmeddelande till att berätta att ett nytt sätt att räkna varg prövas praktiskt. För parallellt har det den senaste vintern genomförts en spillningsinventering av varg där vargskit DNA-analyserats för att få fram antalet vargindivider.

I Sverige hittades 315 olika vargar med hjälp av DNA-analys, men då en del av vargarna även befann sig i Norge är slutresultatet från DNA-inventeringen att det fanns 299,5 vargar i Sverige.

 

Misstolkat

Många har av misstolkat Naturvårdsverkets pressmeddelande som att verket ”hittat på” ett nytt sätt att räkna och då kommit fram till att vargarna i Sverige blir färre. Men så är inte fallet, menar Gunnar Glöersen.

– Vinterns DNA-inventering har ingenting att göra med det slutresultat på 305 vargar som tagits fram via länsstyrelsernas ordinarie spårningar. Det är två helt skilda saker. Naturvårdsverket räknar inte vargstammen på annat sätt nu än till exempel förra året men jag förstår att folk blir fundersamma, det är inte lätt att hänga med i sifferexercisen och Naturvårdsverkets pressmeddelande spädde bara på den förvirring som redan fanns, säger Gunnar Glöersen.

 

De ordinarie spårningsinventeringarna visar 305 vargar i landet. Vid DNA-inventeringen hittades 299,5. Det torde väl inte råda några tvivel om att omräkningsfaktorn inte ska sänkas från tio till åtta, så som till exempel enskilda forskare och så kallade vargvärnare vill, efter det resultatet?

– Nej, det finns inget som talar för det idag, dessutom har man säkert inte hittat alla vargar. Resultatet från DNA-inventeringen kommer först våren 2019, säger Gunnar Glöersen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev