Publicerad 29 december 2015 - 12:21

Vargjakten stoppad i hela landet

Vargjägare på väg till sina pass under förra vargjakten. I varje fall för tillfället är den kommande jakten stoppad av tre olika domstolar. Foto: Olle Olsson

Förvaltningsrätten i Uppsala gör som övriga domstolar och stoppar den kommande vargjakten i Västmanland. Beslutet kommer att överklagas till kammarrätten av Jägareförbundet regionala och centrala organisationer.

För tillfället är vargjakten som skulle inledas den 2 januari stoppad i alla de län där jakt skulle bedrivas, det vill säga Värmland, Örebro, Västmanland, Dalarna och Gävleborg.
Uppsaladomstolen har samma argument för att inhibera jakten som sina kollegor vid förvaltningsrätterna i Karlstad och Falun. Eftersom jakten med stor sannolikhet innebär att vargar kommer att skjutas ska den stoppas.

”Oviss utgång”
Förvaltningsrätten skriver: ”Mot bakgrund av att utgången i målet framstår som oviss, och med hänsyn till att en verkställighet av det överklagade beslutet inte kan bringas att återgå vid ett eventuellt bifall till överklagandet, finner förvaltningsrätten att det för närvarande finns skäl att besluta om inhibition.
Länsstyrelsens beslut om vargjakt har överklagats av en lång rad organisationer. Bland dem Svenska Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF.

Ska överklagas
Svenska Jägareförbundet har i en så kallad intervention tillbakavisat flera av de argument som vargvärnarorganisationerna fört fram i sin överklagan. Man hävdar i en inlaga till förvaltningsrätten att den verkliga skadan uppstår om jakten inte genomförs. Likaså har man betonat att förvaltning av en viltart måste betraktas med utgångspunkt från populationen som helhet, och inte utifrån individnivå.
Jägareförbundet har tidigare gjort klart att förvaltningsrättens inhibition av vargjakten kommer att överklagas av både länsförening och riksförbund. För Västmanlands län gäller att beslutet överklagas till Kammarrätten i Stockholm.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram