Jägareförbundet har i möten med EU:s tjänstemän och EU-parlametariker lyft vargfrågan och vargens skyddsstatus. Foto: Genevieve Engel och Martin Källberg

Vargfrågan mycket viktig i samtal med EU-kommissionen

Premium

Under veckan har representanter för Jägareförbundet diskuterat varg och vargförvaltning med EU:s högste tjänsteman med ansvar för vargfrågan. Ett möte som med all tydlighet visar på behovet av fortsatta samtal.
– Det är uppenbart att kommissionens tjänstemän står långt ifrån förbundet i synen på vargfrågan, säger Peter Eriksson, förbundsordförande i Svenska Jägareförbundet.

En mindre delegation från Jägareförbundet har under veckan haft möten med tjänstemän och politiker i EU-kommissionen och EU-parlamentet. Varg och förvaltningen av varg och annat vilt är i högsta grad en fråga som påverkas av EU.

 

Högsta nivå

Nicola Notaro, EU:s högste tjänstman med ansvar för dessa frågor, tog emot Jägareförbundets delegation. Bland flera frågor som diskuterades var vargens status som strikt skyddad i bilaga 4.

Här vill Jägareförbundet att vargen, med hänsyn till vargstammens utveckling i Sverige och övriga Europa, flyttas till bilaga 5 som en förvaltningsbar art i EU:s art- och habitatdirektiv.

 

Öppen fråga

Peter Eriksson, Svenska Jägareförbundets ordförande.

En annan viktig fråga var det överträdelseärende gällande licensjakt på varg som kommissionen haft öppen mot Sverige i nära ett årtionde.

Mötet gav inget omedelbart resultat.

– Någon förståelse för problematiken i Sverige går inte att finna i dagsläget, säger Peter Eriksson.

 

Ökad förståelse

Jägareförbundet har även mött EU-parlamentariker från S, M, SD, C och KD, för lyfta vargfrågan. Med en växande vargstam i Europa och ökande problem finns ett tydligt och växande stöd för att förändra vargen skyddsstatus. Dessutom ökar behovet av, och med det intresset i parlamentet för, att ta såväl sociokulturell som ekonomisk hänsyn till de människor som drabbas av varg.

För Sveriges del vill Jägareförbundet få en förståelse för en minskning av vargstammen till de nivåer som riksdagen fastställt.

– I ett första skede ska stammen minskas till den nivå som riksdagen beslutat och kunna förvaltas som allt annat vilt, säger Peter Eriksson.

 

Skarv och säl

Skarven och bristen på förvaltning var ett annat område som kom upp till diskussion, där förbundet kräver en förändring av EU:s fågeldirektiv för att ge möjlighet till ökad jakt på skarv.

Delegationen lyfte även problemet med EU:s förbud mot handel med sälprodukter. Här vill Jägareförbundet se en förändring så att det åter blir tillåtet att sälja sälprodukter för att öka möjligheterna och intresset för jakt på säl.

 

Blyfrågan het

I blyfrågan har Europeiska kemikaliemyndigheten föreslagit omfattande förbud för blyammunition, vilket påverkar både viltförvaltningen, skytterörelsen och jakten. Här kräver Jägareförbundet omfattande undantag och långa övergångsregler.

– Förbundet kommer att fortsätta driva dessa frågor på alla beslutsnivåer tills vi når framgång. EU-nivån är viktig och vi vill ha förändringar i många andra områden, säger Peter Eriksson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev