Foto: Dirk Rueter / Mostphotos

Vargförvaltning – vi reder ut begreppen

Vargförvaltningen är allt annat än glasklar. Vi reder här ut några av de begrepp som används flitigt i debatten – en debatt som blir allt svårare att hänga med i.

Sårbarhetsanalys (MVP)

Analysen visar hur få vargar som krävs för att det ska vara mindre än tio procents risk att vargstammen dör ut på 100 år. Forskare inom Skandulv har gjort en sårbarhetsanalys. Den visar att det krävs 100 vargar i Skandinavien om man tar hänsyn till stora plötsliga förhöjningar av dödlighet, till exempel i samband med en naturkatastrof eller sjukdomar.
Utan marginal för sådana plötsliga omvärldsförändringar kan en minsta livskraftiga vargstam vara 40 individer.

EU-kommissionens riktlinjer säger att en gynnsam bevarandestatus för en art gärna ska ligga betydligt över den nivå som sårbarhetsanalysen visar.

 

Referensvärde (GYBS)

Ett referensvärde är det golv som vargstammen ska nå innan den har gynnsam bevarandestatus och kan förvaltas (jagas). Om stammen är högre än referensvärdet är det fritt fram för jakt. MEN – man kan ha betydligt fler vargar än vad referensvärdet anger, dock inte färre om vargen ska ha gynnsam bevarandestatus.

Riksdagen fattade i mitten av december beslut om att referensvärdet, golvet, för vargstammen ska vara någonstans inom 170–270 vargar. Naturvårdsverket fattade kort därefter beslut om att den högsta siffran, alltså 270 vargar, som golv för stammen.

 

Förvaltningsmål

Ett förvaltningsmål för vargstammen betyder i klartext hur många vargar vi ska sikta mot att ha i landet. Något sådant mål saknas i nuläget.
Länsstyrelserna ska nu ta fram länsvisa förvaltningsplaner och kanske klarnar det därefter hur många vargar vi ungefär ska ha i landet.
Just nu är det högst oklart.

 

Vargtak

EU tillåter inget tak för vargstammens numerära storlek. I alla fall görs den tolkningen av direktivet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev