Boende i Östavall uppmanas att sluta mata annat vilt, för att inte locka vargen till samhället. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Vargen kom – då uppmanades boende sluta mata annat vilt

Vargar har sett i och omkring Östavall. För att minska risken att de rör sig i samhället uppmanar länsstyrelsen de boende att sluta mata andra djur – det kan locka rovdjuren.

Artikeln uppdaterad: 10:06

Sedan några veckor tillbaka har det vid flertalet tillfällen rapporterats om att en varg rört sig inne i och omkring Östavall, Västernorrlands län.

På sin hemsida meddelar myndigheten att de ”har inte mottagit några rapporter om skador från området eller rapporter om att vargen uppvisat ett aggressivt beteende.”

I samma text meddelas att de ”i samråd med polisen genomfört insatser för att se om situationen uppfyller paragraf 9 i jaktlagen”, alltså om polisen med hänvisning till människors säkerhet kan besluta om att avliva ett vilt.

Skyddsjakt på varg i Östavall: ”Varit i och omkring samhället”

Sluta mata annat vilt

Totalt har det hittats dna från tre olika vargar inom en mils radie från Östavall.
När rovdjur rör sig i samhällen är det troligt att något lockar dem dit, skriver myndigheten och ger de boende tips: ”Länsstyrelsen uppmanar därför boende i området att se över sin omgivning för att se om något kan locka vargen. Utfodring av annat vilt nära samhällen kan exempelvis locka rovdjur och leda till att de uppvisar ett mindre skyggt beteende”.

För att inte vänja vargarna vid människor bör de inte heller uppsökas, skriver de vidare.

Skandinaviska vargar

Samtliga tre vargar som identifierats i området är av skandinavisk härkomst, varav den som setts i Östavall tros vara en ung hane från reviret Stagelåsen. Sedan några dagar tillbaka verkar den, enligt rapporter till länsstyrelsen, ha rört sig österut.

 

Under morgonen på fredagen meddelar länsstyrelsen att de fattat beslut om skyddsjakt på en av de tre vargarna. Här finns den artikeln att läsa. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev