Den varg som rivit ren i Västerbotten anses inte vara genetisk viktig. Vargen härstammar från Prästskogenreviret. Foto: Mostphotos

Vargen i Västerbotten – inte genetiskt viktig

En ung varghane rör sig i gränslandet mellan Norrbotten och Västerbotten. I måndags rev den en ren igen, den här gången i Rans sameby, Sorsele. En annan sameby har sedan tidigare sökt skyddsjakt på vargen.
– Vargen härstammar från Prästskogenreviret i Gävleborg och anses inte vara genetiskt viktig, säger rovdjurshandläggare Linda Backlund, länsstyrelsen i Västerbotten.

Som Svensk Jakt tidigare skrivit har en ung varghane vandrat norrut och befinner sig nu i området kring Sorsele och södra delarna av Arjeplogs kommun.
Vargen har rivit ren och nu senast drabbades Rans sameby. En annan sameby, Grans, har tidigare lämnat in en ansökan om skyddsjakt på vargen.

 

Samlar renarna

– Vi håller ärendet öppet och ser vad som händer. För tillfället är samebyarna i full färd med att samla och transportera ner renarna till vinterbeteslandet vid kusten. Hinner samebyarna flytta renarna och vargen inte kommer in i renansamlingarna inför flytten så avvaktar vi. Men kommer den in i stora renansamlingar så kan den skingra renhjordarna och göra stor skada för samebyarna, säger Linda Backlund.
Länsstyrelsen har tagit DNA-prov från vargspillning och svaren från analysen visar att det rör sig om en ung hane från Prästskogenreviret, som ligger i Gävleborgs län på gränsen mot Jämtland.

 

Galvenhannen

– Det är en så kallad F 3-a, en tredje generationens varg som har sitt ursprung i öst, och som härstammar från Kynnahannen och Galvenhannen. Enligt Naturvårdsverket är vargen inte så pass viktig att det är något som man behöver ta hänsyn till vid ett eventuellt beslut om skyddsjakt, säger Linda Backlund.
Vargen verkar röra på sig en hel del och frånvaron av spårsnö gör det svårt att veta var den uppehåller sig eller vart den är på väg.
– Det är fortfarande mycket ren kvar i fjällen så situationen kan bli bekymmersam, säger Linda Backlund.

 

Inga fler observationer

Beträffande de två vargar som sågs i Västerbotten utanför Vännäs för snart en månad sedan så har länsstyrelsen inte fått några fler rapporter.
– Det vi har är en synobservation av två personer och eftersom spårförhållandena var så dåliga så kunde länsstyrelsens personal bara följa spåren i 300 meter. Vi misstänker att det var varg men det är inget vi kan slå fast.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev