En varg har dödat flera renar i Norrbotten och Västerbotten. Nu ansöker en sameby om skyddsjakt på vargen. Foto: Kjell-Erik Moseid (renar) Mostphotos (varg)

Varg rev renar – sameby ansöker om skyddsjakt

Grans sameby i Västerbotten ansöker nu om skyddsjakt på en varg som länsstyrelsen misstänker rivit flera renar.
Dessutom har två vargar observerats utanför Vännäs.

Grans sameby skickade i går en ansökan till länsstyrelsen om skyddsjakt på en varg som befinner sig inom samebyns marker.
”Under september och oktober månad så har det observerats ett antal döda renar inom samebyn och Svaipa sameby som vi bedriver gemensam renskötsel med under barmarksperioden.”
I skyddsjaktsansökan skriver Grans sameby att en varg uppehållit sig inom Maskaur sameby, Norrbotten ”Detta är troligtvis samma individ då avstånden inte är så långa.”

 

Spårat vargen

Länsstyrelsens fältpersonal har spårat och konstaterat att det med stor sannolikhet rör sig om varg. Även skadorna på renarna tyder på att det är varg som varit i farten. Vargen har dödat fem renar i de berörda samebyarna som nu samlat ihop renarna för flytt mot vinterbetesland. Men man misstänker att den kan ha dödat fler renar.
”Konsekvenserna kan bli förödande för båda samebyarna.”, skriver Grans sameby i skyddsjaktsansökan.
Länsstyrelsen i Västerbotten har ännu inte tagit något beslut.
– Naturbevakare har samlat in både spillning och urin, som vi skickat för analys. Vi får svar tidigast tisdag nästa vecka. Naturbevakare spårade vargen en kilometer i förrgår. Vi är rätt säkra på att det rör sig om varg, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare.

 

Hoppas på svar

Förutom att få bekräftat att det rör sig om varg kommer provsvaren även visa varifrån vargen kommer och innan länsstyrelsen fått svaren kommer inget beslut tas om vad som ska hända vargen.
– Vi hoppas att de ger svar på vilken varg det rör sig om, men analyserna lyckas inte alltid få fram det, det beror helt på provets kvalitet.
Linda Backlund säger att situationen är allvarsam eftersom samebyarna nu samlat sina renar och vargen kan skingra renhjorden. Det handlar om cirka 10.000 renar, enligt länsstyrelsen.
Samtidigt har två vargar observerats mellan Vännäs och Bjurholm.

 

Spillning från hund

Naturbevakare har spårat två stora hunddjur som påminner om varg samt tagit spillningsprov.
I dag kom resultatet och spillningsprovet visade sig komma från en hund.
– När naturbevakaren hittade spillning så var han lite osäker på om det var från de vargar han spårade eftersom det vistats en hund i samma område. Och nu visade det sig att det var spillning från hund. Vår utgångspunkt är att spillningen inte kommer från de djur som spårades, säger Linda Backlund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev