Jägaren Ingemar Johansson från Arvidsjaur fångade vargen från öst på film efter vägen mellan Arvidsjaur och Abborrträsk. Foto: Ingemar Johansson

Vargen från öst kan vara på väg söderut

Den varghanne med finskt-ryskt ursprung som befunnit sig öster om Arvidsjaur sedan början av november har dödat ett tjugotal renar. Samebyarna i området har dock inte fått något tillstånd för skyddsjakt på vargen. Istället försöker både samebyn och länsstyrelsen störa vargen som nu verkar vara på väg söderut.

En varghanne har uppehållit sig öster om Arvidsjaur sedan början av november. Länsstyrelsens fältpersonal har spårat individen på årets första nysnö och samlat in dna-prov.
Analysresultatet visade att det är en hanne med finsk-ryskt ursprung. Vargen är inte känd sedan tidigare och bär enligt länsstyrelsen på viktiga gener för den skandinaviska vargstammen. Detta under förutsättning att den kommer att para sig inom den skandinaviska populationen.

 

Flera observationer

Länsstyrelsen har i samverkan med berörda samebyar, Västra och Östra Kikkejaur, utökat bevakningen av vargen genom daglig spårning i syfte att kontrollera djurets rörelsemönster.
De senaste dagarna har flera observationer gjorts av vargen i närheten av byarna Abborrträsk och Glommersträsk.
– Vi har ringat den fram till i går och nu har den lämnat området. Förhoppningen är att den går söderut och den är nu nära gränsen till Västerbotten, säger Kjell Sundvall, enhetschef vid länsstyrelsens fältenhet.
Han förnekar att länsstyrelsen försöker driva vargen söderut med hjälp av helikopter och skoter. I stället, menar han, så hjälper länsstyrelsen samebyarna att störa vargen.

 

Hjälper störa vargen

Samebyn kan störa vargen enligt paragraf 28 i jaktförordningen. Länsstyrelsen har fått dispens för att vara behjälpliga i störningen.
– Det är klart vi vill vara samebyn behjälplig när vi ändå är i området och inventerar och håller koll på vargen, säger Kjell Sundvall.
Länsstyrelsen har även kört upp spår med skoter så vargen lättare ska kunna färdas ut ur det aktuella området öster om Arvidsjaur.
– Vi har stört vargen där skogssamebyn haft ungefär 2.500 renar. Vargen har dödat 20 renar, eller egentligen så var några av dessa renar inte döda utan skadade och de fick därför avlivas på plats. Det rör sig om en ung varghanne som lämnat sin flock i Finland och som nu är ute på äventyr, säger Kjell Sundvall.
Han fortsätter:
– Vi har ringat in den och till och med underlättat för den med skoterspår så att den kan färdas lättare i rätt riktning. Nu gör vi inte så mycket mer åt saken och med tanke på snöovädret så är det nu svårt att hitta igen några spår efter den.

 

Ingen dvärgbandmask

Kjell Sundvall berättar att proverna från vargen visade att den inte bär på någon dvärgbandmask.
– Det är cirka tre veckor kvar till dess karantänvillkoren är uppfyllda och då skulle man också kunna flytta vargen. Det här är en genetiskt viktig varg som kan ha stor betydelse för den svenska vargstammen, säger han.

Kan det bli aktuellt att flytta den här vargen om den inte fortsätter vandra söderut?
– Det är inte vår fråga. Det är Naturvårdsverket som äger den frågan, förklarar Kjell Sundvall.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev