Varför anses vargen vara mer hotad nu än 2015 när den föregående rödlistan togs fram? Henrik Thurfjell förklarar: – Det handlar om gränsvärden. Vargen är rödlistad på grund av populationsstorlek...."/>

Foto: Dennis Jacobsen / Mostphotos

Vargen anses mer hotad: ”Kommer inte att påverka förvaltningen”

Varför anses vargen vara mer hotad nu än 2015 när den föregående rödlistan togs fram? Henrik Thurfjell förklarar: – Det handlar om gränsvärden. Vargen är rödlistad på grund av populationsstorlek….

Varför anses vargen vara mer hotad nu än 2015 när den föregående rödlistan togs fram? Henrik Thurfjell förklarar:

– Det handlar om gränsvärden. Vargen är rödlistad på grund av populationsstorlek. Gränsvärdet är 250 könsmogna individer mellan Starkt hotad och Sårbar. Vid förra rödlistan visade inventeringen 370 individer som multiplicerat med 0,7 blir 259 vuxna individer, säger Henrik Thurfjell.

– Vi den senaste inventeringen (vintern 2018–2019 reds anmärkning) hade vi 305 individer. Multiplicerat med 0,7 blir det 213 vuxna individer. Det vill säga under 250, svårare än så är det inte. Det är tyvärr något vi får leva med när arters populationer förvaltas i nivåer som ligger precis kring brytpunkter, fortsätter han.

 

• Innebär detta något när beslut om förvaltning, alltså jakt, ska fattas av myndigheterna eller är det fortsatt de politiska besluten som ska följas när ett vargjaktbeslut fattas?

– I och med att vargen är så oerhört välbeforskad på alla möjliga ledder, och redan nu mycket högt prioriterad i inventeringar med mera, så bedömer jag inte att det kommer att påverka förvaltningen över huvud taget, säger Henrik Thurfjell.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev