Tio får dog och ett saknas till följd av ett vargangrepp i Halland. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Vargangrepp i Halland – tio döda och ett saknat får

Under våren rapporterades om vargobservationer i området öster om Halmstad, men under sommaren lugnade det sig. Den senaste tiden har två angrepp skett i närhet av varandra.

Det var förmodligen under natten mot onsdagen som en besättning av 14 får angreps, öster om Halmstad nära gränsen mot Kronobergs län.

Totalt dödades samt avlivades tio och ytterligare ett får saknas.

– Besiktningsmannen uttalade sig säkert om att det var varg, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland.

Inget känt revir

Huruvida det rör sig om ett nytt revir kan han inte uttala sig om, men hyser förhoppningar om att den nyligen inledda inventeringssäsongen kan ge svar.

– I slutet på den förra inventeringsperioden hade vi en hel del rapporter, synobservationer, på varg i det här området. Vi placerade ut kameror på lite strategiska platser och fick, den 10 april tror jag, varg på film. Sedan blev vi kontaktade om att man ansåg sig ha sett två vargar tillsammans. Det lyckades vi aldrig bekräfta, säger Martin Broberg och påtalar att det under den senare delen av sommaren inte inkom några ytterligare rapporter.

– Vi hade ett angrepp i september också, i Laholms kommun. Det är också så att det här skulle kunna vara samma. Det vet vi inte, men geografiskt ligger det inte långt ifrån varandra.

Dna-profil

Efter det senaste angreppet har fåren topsats, i hopp om att få veta vilken varg som angripit fåren.

– Vi har dna-profil från vargen i våras, konstaterar Martin Broberg, och hoppas kunna fastställa om det rör sig om en och samma varg eller inte.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev