En varg dödades under helgen med stöd av paragraf 28. Händelsen inträffade på en gård öster om Halmstad. Karta: Google maps

Varg i kohage sköts av djurägare

På Valborgsmässoafton tvingades en djurägare i Halland att freda sina nötkreatur genom att skjuta en varg som befann sig i hagen. Länsstyrelsens personal var snabbt på plats, och kunde då konstatera att han handlat med stöd av paragraf 28 i jaktförordningen.

Sent på Valborgsmässoafton meddelade en djurägare som har sin gård öster om Halmstad länsstyrelsen, att han tvingats skjuta en varg som uppehöll sig i hans hage med tjurar i blandad storlek.

Martin Broberg är rovdjursansvarig på länsstyrelsen:

– Han hade varit ute och rastat sina hundar och hade precis kommit innanför dörren när hans hustru såg en varg nära hagen, som ligger intill boningshuset. Trots skrämselåtgärder vek vargen inte undan.

Sköt varningsskott

Enligt Martin Broberg bankade djurägarna på fönstret innan de gick ut för att med skrik försöka skrämma vargen, som då befann sig i hagen. När inte heller det hjälpte hämtade djurägaren ett vapen.

– Han sköt upprepade varningsskott men vargen reagerade inte nämnvärt utan fortsatte att intressera sig för djuren. Då sköt han verkanseld. Vargen tecknade i första skottet, och efter ytterligare skott föll den död på platsen, säger Martin Broberg.

Regler följdes

Länsstyrelsens personal åkte omgående till gården och under kvällen intervjuades djurägaren och en platsundersökning genomfördes.

– Enligt vår bedömning har djurägaren följt reglerna i paragraf 28 och ärendet avslutas därmed. Vargen, en ung hane som vägde 44 kilo, ska nu skickas till SVA för analys, säger Martin Broberg.

Jägareförbundets jurist om paragraf 28

Första fallet

För Hallands del är det inträffade det första fallet av paragraf 28 i länet. Martin Broberg berättar om vargläget i västkustlänet:

– Vi har en varg som är tämligen stationär i östra delen av länet. Dna-analyser av spillning visar att den är född i ett revir i Uppland. Vidare finns en varg som är tunn i pälsen som observerats i Västra Götaland, Jönköpings län och Halland.

Väntar på svar

Martin Broberg blir emellertid inte förvånad om det skjutna djuret visar sig vara en helt annan varg.

– Det är mycket möjligt att detta är en tredje. Under Valborgshelgen har det kommit en mängd med rapporter från allmänheten där en varg observerats från Haverdal och springande på landsvägarna, ställd i riktning mot området där paragraf 28-skjutningen inträffade. Förhoppningsvis får vi veta mer när vargen analyserats, säger Martin Broberg.

Jaktförordningen, paragraf 28

28 §  Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får åtgärder vidtas för att skrämma bort rovdjuret.

Rovdjur som avses i första stycket får dödas av ett tamdjurs ägare eller vårdare för att skydda tamdjuret
1. när rovdjuret angriper och skadar tamdjuret eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående,
2. om det finns skälig anledning att befara ett angrepp på tamdjuret och dödandet sker i omedelbar anslutning till att rovdjuret har angripit och skadat eller dödat tamdjur, eller
3. om rovdjuret befinner sig inom inhägnat område avsett för skötsel av tamdjuret och det finns skälig anledning att befara ett angrepp där.

Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet.

Åtgärder enligt andra stycket 3 får, när det gäller lo, vidtas även för att skydda vilt som hålls i vilthägn eller liknande anläggning enligt 41 a §. Förordning (2009:310).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev