Varg sköts under älgjakt

En varg har fällts i samband med älgjakt. Vargen sköts av en passkytt när den var på väg mot en hund som skällde ståndskall på älg.

Det var på fredagen som vargen sköts. Händelsen inträffade i reviret Blyberget strax söder om Alfta i Hälsingland.
Hunden skällde ståndskall på älg, precis intill en passkytt. Plötsligt fick passkytten se en varg som gick rakt mot ståndskallet. Passkytten skrek för att skrämma rovdjuret men vargen tecknade inte. Då både skrek och sköt passkytten ett varningsskott men vargen var fortsatt fullt fokuserad på hund och älg och fortsatte rakt mot ståndskallet. Då sköt passkytten vargen.

 

En hanvarg
Länsstyrelsens besiktningsmän har varit på plats och dokumenterat händelsen och konstaterat att vargen har fällts med stöd av paragraf 28 jaktförordningen. Den fällda vargen var enligt myndigheten en hane som troligtvis var född 2015.
Vargen har skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys.

Fakta

Paragraf 28 i jaktförordningen innebär att ett tamdjursägare och andra har möjlighet att skydda sina tamdjur vid rovdjursattacker när rovdjuret angriper och skadar tamdjuret eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående. Rovdjuret får dock bara dödas när det inte går att skrämma bort det eller när det inte går att avbryta eller avvärja angreppet på något annat lämpligt sätt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev