En varg fälldes på morgonen under skyddsjakt i Östergötland. Foto: Dennis Jacobsen / Mostphotos

Varg fälld under skyddsjakt i Östergötland

På torsdagsmorgonen fälldes en varg i Långbogenreviret. Därmed avslutas den skyddsjakt som pågått i nära en månads tid.

Den 11 juni beslutade länsstyrelsen i Östergötland  om skyddsjakt på en varg i Långbogenreviret norr om Roxen efter att två angrepp på nötdjur på kort tid hade kunnat konstaterats. Den 6 juli kunde även Länsstyrelsens besiktningsmän konstatera att ytterligare ett angrepp på nötdjur hade ägt rum. Inga djur skadades, men de sprängde staketet till betet och återfanns cirka fyra kilometer därifrån.

 

Fälldes på morgonen

Efter att beslutet om skyddsjakt fattades framkom uppgifter om att det med stor sannolikhet finns åtta till tio veckor gamla valpar i reviret. Ett tillägg i villkoren gjordes därför i syfte att freda vuxna vargar i sällskap av årsvalpar.

Tidigt på torsdagsmorgonen meddelade länsstyrelsen att en varg har fällts.

– Vi lyckades fälla en varg enligt skyddsjaktsbeslutet. Det var skyddsjaktsorganisationen, förstärkt med lokala jägare som fällde vargen i princip mitt i vargreviret Långbogen, här i Östergötland. Den fällda vargen var en hona vid gott hull och som vägde drygt 40 kilo. Vargen fälldes med ett skott och blev kvar på skottplatsen, berättar Leif Thomsen, ordförande för Jägareförbundet Östergötland.

 

Fjolårsvarg

Vargen som fälldes bedöms av besiktningsmannen vara en fjolårsvarg. Tiken visar inga tecken på att ha varit digivande. Vargen kommer under dagen att lämnas till Statens veterinärmedicinska anstalt för provtagning och obduktion, uppger länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Vargparet i Långbogenreviret, som ligger mellan Borensberg och Finspång, etablerade sig i Östergötland vintern 2017/2018. Det är första gången i modern tid som ett vargpar etablerar sig i Östergötland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev