Foto i hägn: Olle Olsson

Skyddsjakt på sydlig varg förlängs

Länsstyrelsen Östergötland har beslutat att förlänga skyddsjakten på varg inom Långbogenreviret till den 31 juli. Detta eftersom ingen varg fällts under nuvarande skyddsjaktperiod. Kammarrätten i Sundsvall har fortfarande inte fattat något beslut om skyddsjakten ska fortsätta eller stoppas.

Olle Olsson Publicerad 30 juni 2020 - 21:49

Det var den 11 juni som länsstyrelsen Östergötland beslutade om skyddsjakt på en varg i Långbogenreviret. Beslutet kom efter att två angrepp på nötdjur på kort tid hade kunnat konstaterats.

 

Oförändrat läge

Under den nuvarande skyddsjaktsperioden, som går ut den 30 juni, har ingen varg fällts. Länsstyrelsen anser att förhållandena som låg till grund för det tidigare beslutet i stort sett är oförändrade och att skyddsjakten därför ska fortsätta till den 31 juli. Dock med ett tillägg i villkoren som fredar vuxen varg i sällskap av årsvalpar.

Skyddsjakt på varg i södra Sverige

– Vi tar i beaktande att det med stor sannolikhet finns valpar som är sju till nio veckor gamla i reviret, vilket var något som var okänt när det förra beslutet fattades, säger Fredrik Näsman, vilthandläggare på länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Skyddsjakt på varg i södra Sverige

Länsstyrelsens tidigare beslut om skyddsjakt överklagades till Förvaltningsrätten av flera personer och organisationer. Den 18 juni fastslog Förvaltningsrätten i Luleå att jakten kunde fortgå trots att det med stor sannolikhet finns årsvalpar i reviret.

Skyddsjakt på varg stoppas inte – men målet är inte avgjort ännu

Kammarrätten avslog även inhibition av beslutet den 24 juni men domstolen har fortfarande inte tagit något beslut om eventuellt prövningstillstånd för målet.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram