torsdag 28 september

Foto i hägn: Olle Olsson

Skyddsjakt på sydlig varg förlängs

Länsstyrelsen Östergötland har beslutat att förlänga skyddsjakten på varg inom Långbogenreviret till den 31 juli. Detta eftersom ingen varg fällts under nuvarande skyddsjaktperiod. Kammarrätten i Sundsvall har fortfarande inte fattat något beslut om skyddsjakten ska fortsätta eller stoppas.

Det var den 11 juni som länsstyrelsen Östergötland beslutade om skyddsjakt på en varg i Långbogenreviret. Beslutet kom efter att två angrepp på nötdjur på kort tid hade kunnat konstaterats.

 

Oförändrat läge

Under den nuvarande skyddsjaktsperioden, som går ut den 30 juni, har ingen varg fällts. Länsstyrelsen anser att förhållandena som låg till grund för det tidigare beslutet i stort sett är oförändrade och att skyddsjakten därför ska fortsätta till den 31 juli. Dock med ett tillägg i villkoren som fredar vuxen varg i sällskap av årsvalpar.

Skyddsjakt på varg i södra Sverige

– Vi tar i beaktande att det med stor sannolikhet finns valpar som är sju till nio veckor gamla i reviret, vilket var något som var okänt när det förra beslutet fattades, säger Fredrik Näsman, vilthandläggare på länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Skyddsjakt på varg i södra Sverige

Länsstyrelsens tidigare beslut om skyddsjakt överklagades till Förvaltningsrätten av flera personer och organisationer. Den 18 juni fastslog Förvaltningsrätten i Luleå att jakten kunde fortgå trots att det med stor sannolikhet finns årsvalpar i reviret.

Skyddsjakt på varg stoppas inte – men målet är inte avgjort ännu

Kammarrätten avslog även inhibition av beslutet den 24 juni men domstolen har fortfarande inte tagit något beslut om eventuellt prövningstillstånd för målet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev