Från förband till förbund – om knappt ett halvår tillträder Dag Lidén sin nya befattning, som generalsekreterare (högste chef) för Svenska Jägareförbundet. Foto: Martin Källberg & Magnus Rydholm

Varför byter du förband mot förbund?

Premium

Överste Dag Lidén tillträder den 1 juni 2022 tjänsten som Svenska Jägareförbundets generalsekreterare.

• Vad fick dig att söka jobbet?

– Jag sökte inte jobbet, utan blev kontaktad av rekryteringsföretaget. Sedan gick det väldigt snabbt, bara fem veckor från den första kontakten till att det hela blev klart. Jag arbetar i Försvarsmakten och har möjlighet att gå i pension nästa år. Det var så jag började fundera på vad jag skulle vilja göra de kommande åren, och jag har kommit fram till att jag vill göra något under de år jag har kvar i yrkeslivet.

– I mina kontakter med Jägareförbundets representanter har det känts helt rätt för mig. Jag vet att uppdraget inte är enkelt, men det ger mig energi.

 

• Vilken är den viktigaste uppgiften att ta itu med per omgående?

– Jägareförbundet är en väldigt bred organisation med många angelägna frågor. Jag vill till att börja med åka runt och träffa människor, från enskilda medlemmar och kretsar längst ut i organisationen, till länsföreningar, personal – ja, hela organisationen. Det är för att skapa mig en bild av organisationen, bilda mig en egen uppfattning om hur verksamheten ser ut, i alla dess delar.

 

• Hur tänker du kring den turbulenta tid som varit i Svenska Jägareförbundet?

– Jag tänker att det inte är ovanligt att det i organisationer av Jägareförbundets storlek, med jämna mellanrum, förekommer konflikter, att man hamnar i dynamiska perioder. Alla har olika utgångspunkter i sitt engagemang i en organisation som Jägareförbundet, och då händer det att det ibland krockar, så jag har inte hakat upp mig på den punkten.

– Jag anser att det är viktigt att fokusera på att hitta den gemensamma kraften, det som förenar alla oss som jagar. Vi jägare är kulturarvsbärare – sedan urminnes tider har vi ägnat oss åt det som fortfarande förenar jägarna. Grundfundamentet för Jägareförbundet är att tillvarata jägarnas rättigheter och möjligheter till att jaga. Vi ska fortsätta att förvalta de naturliga resurser vi har, och det kan vi göra – baserat på fakta.

 

• Vad har du för tankar om att leda en organisation vars personal är sargad efter de förtroendevaldas batalj?

– Det uppstår alltid konflikter i organisationer där det finns engagemang. Jag tror att kommunikation är A och O, och att man genom att hitta tillbaka till de gemensamma värdena, den gemensamma plattformen, kan skapa bra vägar framåt.

– Jag har ju inte varit med under den period som upplevts som turbulent, utan kommer helt utifrån. Jag har inte varit inblandad i det som varit, vilket är en fördel.

 

• Du har jobbat hela ditt yrkesverksamma liv inom Försvarsmakten, med sina tydliga och raka befälskedjor. Nu ska du börja i en folkrörelse, som bygger på bred förankring av beslut. Blir det en svår omställning?

– Försvarsmakten är en hierarkisk organisation, det går inte att sticka under stol med, men samtidigt har det i de roller jag haft där – på förbandsledningsnivå – krävts förankring. Men jag måste vara ödmjuk eftersom jag kommer från en lite annan typ av organisation, och det är inte oviktigt hur man uppfattas. Svenska Jägareförbundet bygger på tydlig demokratisk grund, och där krävs bred förankring för att komma vidare i de stora och viktiga frågorna.

– Jag vill inte fastna i sakfrågor för snabbt, utan först vill jag skaffa mig en överblick av hela organisationen för försöka lära mig mer om hur den fungerar och så vidare. Jägareförbundet är en stor och komplex organisation, så man måste vara ödmjuk inför att det tar tid att lära sig förstå hur förbundet fungerar. Men jag kommer in i det här arbetet med två huvudprinciper: kommunikation och fokus på det gemensamma målet.

 

Dag Lidén brukar inte bomma något tillfälle till jakt. Foto: Privat

• Vad jagar du helst?

– Jag är en jaktlig allätare som jagar så ofta jag får möjlighet. Jag har jagat sedan barnsben, i början var det älgjakt som gällde i Västerbottens inland, där jag kommer ifrån. Toppfågeljakt älskar jag, liksom ripjakt på fjället. På senare år har jag varit bosatt i Stockholm och där består jakten i huvudsak av rådjur, dov- och kronvilt och vildsvin. Framför allt har det på senare år varit mycket fokus på dovjakten i det jaktlag där jag är ordförande och jaktledare, i närheten av Stockholm. Men jag gillar all jakt, jag brukar inte bomma något tillfälle till jakt.

 

• Hur länge har du varit medlem i Jägareförbundet?

– Sedan jag började jaga. Jag skaffade mitt första jaktvapen 1976 eller -77, sedan dess har jag varit medlem i Svenska Jägareförbundet.

 

• Vad ska du göra innan du tillträder tjänsten 1 juni?

– Jag är i nuläget chef för arméstaben och har 260 personer under mig, spridda över hela landet. Vi har ett antal stora projekt som jag har lovat min chef, arméchefen, att leda in i mål innan jag lämnar den tjänsten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev