Att välja rätt vapen kan vara knivigt, särskilt om det är begagnat. Men det går att göra fynd bland kalibrarna. Foto: Jan Henricson

Värderingsmannen: Välj den kalibern om du vill göra en bra jaktvapenaffär

Begagnat kan vara modellen om man vill spara in lite pengar på sitt vapeninköp. Svensk Jakt lät en vapenvärderare ge tips på kalibrar där de bästa gevärsfynden kan hittas.

Lågkonjunkturen och inflationen har drabbat Sverige och för många gäller det att spara på det som sparas kan. 

Då kan det vara läge att köpa ett begagnat vapen i stället för ett nytt och det finns goda fynd att göra.

– När det är dåliga tider köper många jägare ett begagnat vapen i stället för ett nytt. Våra fyra–fem senaste auktioner har varit populära och bjudit på ett stort utbud av vapen, säger Anders Wallström som ansvarar för vapenvärderingar på Walter Borg.

 

”Marginell skilnad”

Vissa kalibrar är populärare än andra och något riktigt bra svar på varför det är så kan inte Anders Wallström svara på.

– .308 winchester är alltid populär på våra auktioner, många anser att ammunitionskostnaden är lite lägre men när det kommer till de andra vanliga kalibrarna så är skillnaden ändå marginell. Kostnaden för ammunition är ganska låg jämfört med vad andra delar av jakten kostar. Jag tycker inte att man ska mållåsa på en viss kaliber, det gör att man riskerar att gå miste om väldigt kompetenta vapen. 

 

Framhåller en kaliber

– Det går exempelvis att göra riktigt bra fynd om man väljer att köpa en 30-06. Det finns ofta många fina gevär av den kalibern på våra auktioner. Jag tycker att det är ett mycket bra gevärsval. Visst kan rekylen vara lite större, men det lär man sig att hantera, säger Anders Wallström. 

 

Utmärkta exemplar

Grövre kalibrar som .375 H&H går också att finna till lite lägre priser.

– Gillar man att jaga björn och älg så är det ett mycket bra alternativ. Efterfrågan på .375 H&H är inte så stor och det går att finna utmärkta exemplar i den kalibern, säger Anders Wallström.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev