Publicerad 30 augusti 2018 - 11:01

Vådaskjutningar under jakt har minskat stadigt och nollvisionen är inom räckhåll. Bidragande orsak är införandet av jägarexamen och säkert signalfärgade klädesplagg. Foto: Jan Henricson

Vådaskjutningar nära nollvision

Dödsolyckor till följd av vådaskjutningar är ovanliga och har minskat så mycket att de nu ligger nära nollvisionen. Det visar en avhandling från Umeå universitet.

Bland dödliga skottskador utgör självmord den största gruppen i Sverige, följt av mord och dråp.

– Läkarnas skyldighet att göra anmälan till polisen om patienter som av fysiska eller psykiska skäl är olämpliga att inneha vapen följs dåligt i dagsläget. Hela processen kring dessa anmälningar bör ses över för att rädda liv, säger Mensura Junuzovic.

Hon är doktorand vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet, men arbetar också som specialist i allmänmedicin i Skåne och undervisar om patientsäkerhet på läkarprogrammet vid Lunds universitet.

 

Halvering efter jägarexamen

I sin avhandling har Mensura Junuzovic analyserat dödliga vådaskjutningar vid och utanför jakt under perioden 1983–2012. Vid jämförelser med äldre svenska studier kan man se en halvering av dödsfallen sedan 1970. En stor del av minskningen har skett efter det att obligatorisk jägarexamen infördes 1985.

I genomsnitt omkommer cirka tre personer varje år i vådaskjutningar i Sverige. Den mänskliga faktorn är dominerande och innebär exempelvis att en människa misstas för en älg eller att man har ramlat med laddat vapen.

Samtliga dödliga vådaskjutningar vid jakt skedde med lagliga, registrerade vapen.

 

Ingen anmälan av läkare

Mensura Junuzovic har även studerat mord, dråp och självmord under 2012 och 2013. Under dessa två år avled 213 personer i självmord med skjutvapen. 39 personer dödades under samma period i mord och dråp med skjutvapen.

Bland självmorden var lagliga vapen vanligast, medan illegala vapen dominerade bland mord och dråp.

Nästan hälften av alla självmordsoffer hade haft kontakt med sjukvården om psykisk ohälsa inom ett år före dödsfallet. Trots det hade inte en enda av dem som tog sitt liv i de undersökta perioderna anmälts av läkare som olämplig att inneha vapen.

 

Incidenter med vapen

I avhandlingen ingår även en enkät bland 1.000 jägare om deras attityder till säkerhet. Den visade att var fjärde jägare hade bevittnat någon form av incident med skjutvapen i samband med jakt. Dessa incidenter ledde dock mycket sällan till att någon människa blev skadad eller dödad.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram