Publicerad 5 maj 2018 - 17:41

Remingtons 700-modell, som 2012 firade 50-årsjubileum, är en av tillverkarens verkliga storsäljare genom åren. Foto: Mattias Lilja

Vad händer med Remington?

I mars rapporterade Svensk Jakt om att klassiska amerikanska vapenföretaget Remington ansökt om konkurs. Vad händer nu med Remington? Svensk Jakt gav finansanalytikern Fredrik Otter i uppdrag att fördjupa sig i ämnet.

Svensk Jakt har tidigare skrivit om Remington Arms och företagets finansiella svårigheter. Remington Arms startade sin tillverkning av vapen 1816 och har under en längre tid varit en av USA:s mest kända tillverkare med flera varumärken i sin portfölj, till exempel Remington, Bushmaster och DPMS/Panther.

Bolaget, som har sitt huvudkontor i North Carolina, köptes år 2007 av riskkapitalbolaget Cerberus Capital Management. Bolaget drevs på klassiskt riskkapitalmanér med hjälp av stora skulder och hade en riktigt bra utveckling då efterfrågan på vapen exploderade under president Obamas ämbetsperiod (2009–2017). 2007 gjordes som mest en miljon bakgrundskontroller (inför vapenköp) per månad, i december 2015 var siffran över 3,3 miljoner, enligt FBI och USA Today.

 

Clinton-rädsla ökade efterfrågan

Fenomenet att efterfrågan ökar med fientligheten mot vapen kallas för ”fear-buying” och kulminerade inför presidentvalet 2016 då många befarade att Hillary Clinton skulle attackera det andra tillägget i USA:s konstitution (”the second amendment”), den del av grundlagen som befäster amerikaners rätt att bära vapen.

Värt att notera är att den ökade efterfrågan kommer från vapenentusiaster som tidigarelägger planerade köp eller utökar sina samlingar. Det är alltså inte fler personer som skaffar vapen, utan de som redan har vapen skaffar fler.

 

Ökade tillverkningen

I takt med ökad efterfrågan skruvades produktionen upp hos både Remington och konkurrenterna, och inför 2016 gjorde bolaget några större satsningar som inte föll väl ut. När Donald Trump segrade i presidentvalet stod det klart att andra konstitutionstilägget (”second amendment”) inte skulle vara i fara, vilket ledde till ett kraftigt fall i efterfrågan. Nu är det inte längre någon panik – ingen ”fear-buying” – och därför avvaktar konsumenterna med köpen.

Lägg därtill Remingtons strategi att liera sig med de riktigt stora vapenåterförsäljarna i USA, vilket visade sig vara ett felaktigt beslut. I takt med ökande kritik mot branschen, i samband med exempelvis skolskjutningar, har dessa större återförsäljare valt att gå med på omvärldens krav och kraftigt minskat sitt fokus på vapenförsäljning.

Michael Vronsky, Robert de Niros rollkaraktär i klassiska filmen Deer Hunter, använder en Remington 700 BDL i vänsterutförande under hjortjakten. Foto: Joakim Svärd

Stämda efter avtryckarproblem

De stora skulderna blev till slut något som Remington Arms inte klarade av att betala. I planen för bolaget ingår en rejäl nedskrivning av skulderna och att bolaget går över till långivarna.

Långivarna förväntas enligt planen skriva ned sina fordringar med 620 miljoner dollar och därefter överta ägandet i bolaget från Cerberus.

Det var i februari som bolaget meddelade att man skulle ansöka om Chapter 11 (se faktaruta) och i mars lämnades planen formellt in till domstol. Det väntades en snabb process, men nu har långivarna satt extra press på bolaget vilket väntas leda till en längre handläggningstid då man till exempel begärt in över 8.400 dokument angående bolagets verksamhet.

 

Attraktiva varumärken

Samtidigt har det framkommit att de framtida ägarna redan nu är ute och letar köpare till Remington. Det mest naturliga är en försäljning inom vapenindustrin och till exempel Sturm, Ruger & Co har redan visat intresse. Remington har som nämnts en fin portfölj av värdefulla varumärken där särskilt intresse finns för till exempel AAC-ljuddämpare.

Ett minus för Remington är att bolaget blivit stämt för problem med avtryckarmekanismen på sin 700-modell. Stämningen kan kosta upp till 500 miljoner dollar om det vill sig illa och det gör förstås bolaget mer svårsålt i nuläget.

Under tiden fortgår produktionen som vanligt, och vi kan vänta oss att det fortsätter på det sättet. Vad som händer vid en försäljning är förstås svårt att bedöma, men de flesta potentiella köpare är intresserade av att bibehålla och vidareutveckla de redan starka varumärken som det anrika bolaget äger.

 

Fredrik Otter

Chapter 11

Chapter 11 är en del av den amerikanska konkurslagstiftningen och som namnet antyder är det kapitel 11 (Code 11) i lagstiftningen.

Chapter 11 beskriver hur ett bolag kan få anstånd med sina skulder och fortsätta sin verksamhet med den nuvarande ledningen kvar vid rodret. Enligt Chapter 11 måste en domstol godkänna ett rekonstruktionsförslag från företaget, eller om sådant inte finns, ett förslag från långivarna. Under tiden som bolaget är i Chapter 11 fortsätter verksamheten som vanligt, men det finns många restriktioner på vad företaget får och inte får göra utan godkännande av domstol.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram