Publicerad 30 november 2018 - 06:20

Det är stor risk för att de misstänkta i Västmanland får vänta i åratal på nedlagd förundersökning eller prövning i domstol.

Det är stor risk för att de misstänkta i Västmanland får vänta i åratal på nedlagd förundersökning eller prövning i domstol. Foto: Mostphotos

Utredning i jakthärva riskerar dra ut på tiden

Utredningen mot de män som misstänks i den så kallade jakthärvan i Västmanland riskerar att dra ut på tiden. I och med att männen släppts ur häktet prioriteras andra ärenden. Inte heller verkar de inom överskådlig tid få sina vapen tillbaka.

Erfarenheter från tidigare utredningar av grova jaktbrott är att de pågår under mycket lång tid, i åratal, utan att åklagaren kommer till skott. Ett exempel som ännu inte är avgjort är härvan i Hälsingland där fem män satt frihetsberövade efter ett stort polispådrag i april 2017.

I det fallet har ännu inget åtal väckts. Inte heller har utredningen lagts ner. Den senaste uppgiften från miljöåklagare Åse Schultz är istället att misstankarna har stärkts.

I det så kallade Sjundafallet gick det också år mellan det påstådda brottet och prövningen i domstol. Den misstänkte mannen sköt en varg för att försvara sin hund i september 2015. Den friande domen i Södertälje tingsrätt meddelades i mars 2018.

 

Åratal att vänta

I det uppmärksammade Lillhärdalsfallet fick de anklagade jägarna vänta i 2,5 år mellan att de delgavs misstanke om jaktbrott och häktades till dess att de blev rentvådda i två instanser.

Och nu finns det stor risk för att de misstänkta i Västmanland får vänta i åratal på nedlagd förundersökning eller prövning i domstol. Enligt kammaråklagare Lars Magnusson prioriteras åtgärder som ska göras av andra instanser i poliskedjan ner när de misstänkta släpps ur häkte.

– Ja, så är det. Då går ärenden där människor är frihetsberövade före. Jag kan inte säga hur lång tid det kommer att ta i det här fallet innan jag kommer till beslut, säger han till Svensk Jakt.

 

Vapen behålls

Inte heller verkar det som att de misstänkta jägarna kommer att få tillbaka sina vapen inom överskådlig tid. Något som kan vara nog så påfrestande för människor vars livsstil är jakt.

– De misstänktas vapen är tagna i beslag, och jag har inga planer på att häva det, så länge jag inte lägger ner förundersökningen mot någon eller några. Dessutom är det Polismyndigheten som avgör om vapnen ska återlämnas även om beslaget hävs, säger Lars Magnusson.

 

Varför får de inte tillbaka sina vapen? Vad är det som kan hända?

– Vapnen är beslagtagna för alla eventualiteter som kan framkomma i förundersökningen. Men mest för att de senare kan komma att förverkas, säger Lars Magnusson.

 

Ger inte upp

På onsdagskvällen framkom att teknikerna som undersökte askan från en sågverkspanna inte hittat några rester av brända vargar. Lars Magnusson verkar inte uppfatta det som ett större bakslag.

– Det syntes redan när askan togs ur pannan att chansen att hitta något skulle vara liten, säger han.

Trots de motgångar som utredningen uppenbarligen drabbats av ger inte åklagaren slaget förlorat.

– Bevisläget är gott. Några ytterligare kommentarer i den delen har jag inte, säger han.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram