Ordföranden i Renmarkskommittén, Eric M Runesson, är i blåsväder. Foto: Lars-Henrik Andersson

Utredaren av fjälljakten i politiskt blåsväder

Eric M Runesson, ordförande i Renmarkskommittén, anser att samebyar ska styra jakten i fjällen – inte staten. 

Det är inriktningen i kommitténs fortsatta arbete. Tills vidare fortsätter dock länsstyrelserna upplåta jakten. John Widegren (M) riktar nu stark kritik mot Runesson som han anser målat in sig i ett hörn. 

I dag överlämnar Eric M Runesson Renmarkskommitténs delbetänkande till regeringen. Uppdraget var att hitta en tillfällig lösning i avvaktan på slutbetänkandet som ska vara klart 2025.  

Som Svensk Jakt tidigare rapporterat kommer länsstyrelserna att fortsätta förvalta småviltsjakten på statens mark ovan odlingsgränsen. Men inriktningen i kommitténs fortsatta arbete är en helt annan.  

En skiss

I det delbetänkande som i dag lämnas till regeringen presenteras en skiss som bygger på att Girjasdomen får effekt över all statlig mark i Lapplandsfjällen. Med andra ord anser Renmarkskommittén att samebyarna har ensamrätt att upplåta småviltsjakten. I skissen nämns att samebyarna inte får vägra upplåtelser om det inte finns sakliga skäl för det.  

Så här skriver Eric M Runesson i en debattartikel i DN

Kanske påverkar en sådan ordning tillgången till jakt och fiske, kanske påverkas prisbilden (och ska staten subventionera jakt och fiske i så fall)? Jag är för min del inte övertygad om en sådan påverkan, men det kan man förstås diskutera. Skillnaden mot i dag skulle framför allt bli att värdet av viltet och fisken går direkt till samebyarna och inte delas med Samefonden och länsstyrelsen, och med det kommer rimligen ett ökat ansvar för samebyarna.” 

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har reserverat sig mot slutsatserna i delbetänkandet. 

Politikkritik

John Widegren (M).

John Widegren (M) är ledamot i Renmarkskommittén. Han tycker att Runessons debattinlägg andas viss kritik mot politiken. 

Så här skriver Runesson i debattartikeln: 

”Den som tycker att det här är dåligt får gärna hjälpa till. Vad ska lagstiftaren göra, givet att kommitténs juridiska bedömningar är riktiga? Vilket förslag skulle vara bättre? För vem och varför?” 

– Det kändes som ett hugg mot politiken. Att politiken inte är överens i delbetänkandet beror på att vi är missnöjda med det material som plockats fram. Det var därför vi har reserverat oss. Vi håller inte med om den historiebeskrivning som Runesson och sekretariatet tagit fram. Vi kan aldrig ställa oss bakom den här typen av förslag, som innebär att man ger jakt- och fiskerätten till en liten grupp människor och exkluderar så många andras möjlighet att jaga och fiska på statens mark. Vår inställning är att alla svenskar ska ha rätt till jakt och fiske på statens mark, säger John Widegren. 

Hur ser du på framtiden för utredningen? 

– Jag är väldigt bekymrad eftersom man låst fast sig i en inriktning och jag vet att det pågår ett arbete som visar på en annan historiebeskrivning än den som Runesson lagt på bordet. Därför blir det olyckligt att låsa fast sig i en inriktning, säger John Widegren. 

Han fortsätter: 

– En majoritet av parlamentarikerna i kommittén och sekretariatet menar att skissen på en framtida modell lades fram i delbetänkandet för att väcka debatt. Men Runesson går fram som att ”nu är det så här”. Det kan vi absolut inte ställa oss bakom. Jag är bekymrad. 

Har du förtroende för Runesson? 

– Jag kan ha förtroende för Runesson. Han är både skicklig och kompetent, men han har låst fast sig för mycket och det har blivit för hög grad av juridik i stället för politik. Det här är faktiskt en parlamentariskt tillsatt kommitté där politiken ska väga tungt. Det kanske inte skulle ha lagts fram något delbetänkande eftersom det är så stor oenighet i kommittén, säger John Widegren. 

Inte kritisk

Eric M Runesson säger att han i debattartikelns slutkläm inte är kritisk till politiken. 

– Det är mer en appell till allmänheten att det här är en viktig svensk angelägenhet: hjälp oss lösa detta, inom de råmärken vi har att hålla oss inom. Vi är inte hjälpta av att någon säger: ”bryt grundlagen och skit i internationella överenskommelser”. Det är vi inte hjälpta av.  

Eric M Runesson menar att Girjasdomen och grundlagen är ”koordinater” i arbetet med utredningen. Alltså en slags vägledning. 

– Vi måste hitta en lösning, säger Eric M Runesson. 

Och grunden i den lösningen är att samebyarna har ensamrätt till småviltsjakten och fisket på statens mark i fjällen? 

– Den grundar sig på sakförhållandena i Lappland. Och då ser vi att samebyarna har en liknande rätt som Girjas. Och vi har inget annat faktamaterial eller material som tyder på något annat.  

Vill stämma staten

Runesson menar att nu finns en chans för politiken att agera, innan fler samebyar stämmer staten och hävdar samma rätt som Girjas, alltså att samebyarna och inte staten ska sköta upplåtelserna av jakten och fisket. 

Renmarkskommittén föreslår alltså i sitt delbetänkande att samebyarna i framtiden ska få förvalta jakten och fisket i fjällen men att staten tills vidare får fortsätta göra det. 

Matti Blind Berg, förbundsordförande för Svenska Samernas Riksförbund (SSR), säger till SVT att han nu hoppas att fler samebyar stämmer staten. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev