Under natten till måndag kunde jägare som genomför skyddsjakt på varg i Bollnäs avvärja ett angrepp på får utanför skyddsjaktområdet. Två vargar skrämdes bort med stöd av paragraf 28. I hägn Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Utökat område för skyddsjakt på varg

Jaktområdet för skyddsjakt på en varg i Bollnäs utökas, efter att två vargar observerats i nära anslutning till jaktområdet. Vargarna skrämdes bort med stöd av paragraf 28 i jaktförordningen.

Länsstyrelsen tog den 14 juni beslut om skyddsjakt efter flera angrepp på får i Bollnäs kommun. Under natten till måndag kunde jägare som genomför skyddsjakten skrämma bort två vargar nära en fårbersättning som inte ligger inom det område som avgränsar jakten. Behovet av att utöka skyddsjaktområdet sker för att förhindra ytterligare skador i området.

Inget alternativ

”Länsstyrelsen bedömer att det, utöver skyddsjakt, inte finns några andra lämpliga lösningar för att förhindra att fler angrepp på tamdjur sker i området. Skyddsjakt efter en varg bedöms inte äventyra artens gynnsamma bevarandestatus i dess naturliga utbredningsområde. Jakten får utföras av jägare utsedda av länsstyrelsen och får som längst bedrivas till och med den 5 juli. Jakten får bedrivas inom ett begränsat område kring Hällbo och Kilafors i Bollnäs kommun,” skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Här finns det nya beslutet om skyddsjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev