Arkivbild: Johnny Olsson

Uteblivet eftersök polisanmält

I söndags eftermiddag hittade en skogsflanör blodspår i snön på Karsholms marker i Skåne. Drygt två kilometer längre fram kunde en eftersöksjägare senare avliva ett benskjutet vildsvin. En kilometer åt andra hållet hittades skottplatsen. Något eftersök hade inte gjorts, och jaktgrannen hade inte underrättats.

Händelsen har polisanmälts av jägaren Henrik Svensson på Karsholm. Han var själv med och undersökte vad som hade hänt efter att den uppmärksamme skogsflanören slagit larm om att allt inte stod rätt till.

– Han hörde av sig vid tvåtiden på eftermiddagen. Det tog en timme innan vi var på plats. Eftersöksjägaren följde efter vildsvinet och jag bakspårade för att om möjligt se vad som hade hänt, berättar Henrik Svensson.

Tack vare snön fick han en klar bild av händelseförloppet. Men vi kan ta det viktigaste först. Eftersöksjägaren spårade vildsvinet i närmare 2,5 kilometer fram till där det tagit lega i en slåntätning. Där avlivades en galt på 80–85 kilo med ett avskjutet framben.

Efter 2,5 kilometer kom eftersöksjägare ifatt vildsvinet som skadskjutits på grannmarken, men där ingen informerat om händelsen. Foto: Oscar Sjöström

Blod och benflisor

På andra hållet hade Henrik Svensson inte svårt att följa bakspåret. Han blev mer bedrövad än överraskad när han hittade skottplatsen vid en åtel alldeles på gränsen till Karsholms marker.

– Där var mycket blod och benflisor. Att skytten och hans sällskap inte förstått att vildsvinet var träffat är uteslutet, säger Henrik Svensson.

Från skottplatsen hade de dessutom gått i spåren efter djuret, cirka 250 meter fram till en väg där de avbrutit.

– Två, kanske tre, personer har gått i spåren. Men någon hund hade de inte med sig, inte heller har de informerat om att de gått in på grannmarken, eller underrättat oss om skadskjutningen. Sammantaget tre brott mot jaktlagen, säger Henrik Svensson.

Blodspåren efter vildsvinets avskjutna framben var tydliga. Om eftersöket satts in i tid hade djuret besparats mycket lidande. Foto: Oscar Sjöström

Liknande händelse

Han berättar om en liknande händelse i trakterna av Bromölla nyligen. Bland annat mot bakgrund av det bestämde han sig för att polisanmäla det inträffade.

– När snön kommer till Skåne får vi alltid kännedom om några påskjutningar där det brutits mot alla regler som gäller för eftersök. Mörkertalet måste vara enormt, för i de fall det är barmark får vi ju praktiskt taget aldrig veta vad som hänt, säger Henrik Svensson.

Och det är så onödigt. Med ett samtal hade vildsvinets lidande förkortats avsevärt. Organisationen för eftersök på en egendom som Karsholm är väl upprättad, och med tanke på skadan hade vildsvinet inte kommit långt innan en skicklig hund hade ställt det.

– Jag kan tycka mycket om att de anlägger åtlar för jakt direkt på gränsen, men i det här fallet hade inte det spelat någon roll. Huvudsaken hade varit att vi fått veta vad som hänt och kunnat sätta in åtgärder snabbt, säger Henrik Svensson.

 

Okunskap

Hur konstigt det än kan låta tror han att händelser som denna i många fall beror på okunskap. Jägare som köper jakttillfällen, särskilt om de är från andra länder, känner inte till vad som gäller i Sverige.

– Här vilar ett mycket tungt ansvar på den som säljer jakten och som är ansvarig för att den bedrivs på ett riktigt sätt. Informationen måste vara glasklar om hur gästen ska agera om ett vilt inte blir på platsen, om det går in på grannmarken.

I det aktuella fallet har den som står som jakträttshavare på gården polisanmälts, även om Henrik Svensson inte tror att det är han som skjutit på vildsvinet.

– Nej, här handlar det nog om att jakttillfället sålts, kanske i mer än ett led. Men det är ändå jakträttshavaren som har ansvaret enligt min mening, säger han.

– Det är mycket tråkigt när sådant här inträffar, inte minst för att etiken åsidosätts helt och hållet, säger Fredrik Jönsson på Jägareförbundet Skåne. Foto: Jan Henricson

Etiken väger tungt

På Jägareförbundet Skåne betonar jaktvårdskonsulent Fredrik Jönsson etiken som han menar väger minst lika tungt som den lag som reglerar eftersök av skadskjutet vilt.

– Det är mycket tråkigt när sådant här inträffar, inte minst för att etiken åsidosätts helt och hållet. Vi jägare ska alltid göra allt som står i vår makt för att spåra upp och avsluta ett skadskjutet djurs lidande, säger Fredrik Jönsson. Här har man av allt att döma inte brytt sig det minsta om den saken.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev