Ann Du berättar om vad som är särskilt viktigt att tänka på även för jägare när man samlas för jakt i pandemitider. Foto: Privat

Utbildningsjakt med fokus på corona

När Västerorts jaktvårdskrets ordnade en utbildningsjakt på Skattmansö stod förstås jakten i centrum. Men man riktade också fokus på den pågående pandemin och vad jägarna ska tänka på för att jakten ska vara så säker som möjligt för att minimera risken för smittspridning.

Risken för att jägare ska smitta varandra när de står på sina pass är naturligtvis minimal. Men även vi jägare har samlingar. Förvisso utomhus, men det finns vissa regler att förhålla sig till för att minimera riskerna.

Om detta höll Ann Du, jägare med examen från Karolinska institutet och som forskat om immunologi, ett kort föredrag i samband med morgonsamlingen där både nya mer erfarna jägare deltog.

 

Att hålla avstånd är a och o när virus härjar. Det gäller förstås också jägare och är särskilt viktigt att tänka på vid samlingar innan och efter jakten. Foto: Privat

Att tänka på

Ann Dus budskap kan sammanfattas med, visst går det bra att jaga men det finns en del saker att tänka på även för en utomhusverksamhet som jakten i dessa tider.

  • Håll avstånd.
  • Ingen samåkning.
  • Ta med eget fika, eller bjud på engångsförpackat fika som spritats av.
  • Låt bli att grilla tillsammans (om det ändå sker så lämna gott om plats kring eldstaden, och rör inte vid varandras mat, påsar och burkar).
  • Planera jakten i förväg, så att samlingarna inte blir onödigt långa. Alternativt skicka information om såtar och pass via mejl innan jakten för att helt undvika samlingar. När jakten är igång kan kommunikation ske via radio.

– Det sista är förstås alltid bra, men ännu viktigare när man har med nya jägare i pandemitider. Wehunt är bra att använda, för då blir det klara instruktioner om var jägaren ska stå på pass. Dessutom kan jag som jaktledare se att jägaren verkligen är på rätt plats innan hundarna släpps, säger Anders Berghult som höll i trådarna för Västerorts utbildningsjakt.

 

Skarpt före

På grund av yttre förhållanden blev inte jakten riktigt som Anders Berghult tänkt sig. Töväder och sedan minusgrader hade gjort föret riktigt skarpt och efter att jägarna fått lyssna till ett par buktande drev på förmiddagen, bestämde sig hundförarna för att inte släppa mer.

I såt två bandade en av hundförarna med sin beagle, som både hittade och drev rådjur med skall, i kopplet. I sista såten försökte jägarna trycka fram rådjur mot skyttarna, och även om man fick djur på benen lyckades det inte eftersom de som rådjur brukar göra gick bakåt.

– Så det blev inte riktigt som tänkt. Men några rådjur fick vi se, och på det här viset fick de nya jägarna också prova på ett par jaktformer till. Meningen var att det skulle bli rådjursjakt med drivande hund, och nu blev det både tryckjakt och jakt med hund i band också, säger Anders Berghult.

 

Mer utbildning

I Västerorts jaktvårdskrets, som återfinns i Storstockholm, planerar man att hålla mer utbildningar för nyblivna jägare. Både teoretiska då man till exempel informerar om hur olika pass väljs beroende på vad som jagas, men också praktiska jakter när det blir säsong igen.

 

Coronasäker jaktfika. På utbildningsjakten bjöds jägarna på avspritat engångsförpackat fikabröd. Foto: Privat

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev