Foto: Kenneth Johansson

Upprop för att stävja illegal björnjakt

Länsstyrelsen samarbetar med Polisregion mitt, storskogsägarna i länet samt Jägareförbundet Gävleborg för att motverka illegal björnjakt. Tillsammans har de författat en skrivelse som kan läsas i sin helhet här nedan.

”De flesta jägare som deltar i björnjakten följer de bestämmelser som finns, men det finns tyvärr ett fåtal som inte gör det. Länsstyrelsen samarbetar med Polisregion mitt, storskogsägarna i länet samt Jägareförbundet Gävleborg för att motverka illegal björnjakt. Vi hoppas att du som jagar björn också vill vara delaktig i det arbetet.

 

Du som deltar i licensjakt på björn är skyldig att vara fullt införstådd med innehållet i licensjaktbeslutet. Här är några bestämmelser som vi brukar få frågor om och som du som jagar björn behöver känna till:

• Samtliga björnar som fälls ska besiktigas på den besiktningsstation som skytt/jaktledare blir tilldelad vid rapporteringen till länsstyrelsen.
• Åtlar som inte är godkända genom tillstånd från länsstyrelsen och som av länsstyrelsen bedöms syfta till illegal björnjakt kommer att polisanmälas.
• All hundträning efter björn innan den 21 augusti är otillåten. Hundträning på björn får bedrivas from den 21 augusti tom 15 oktober. Under jakt får högst två hundar som ställer eller förföljer en och samma björn användas samtidigt.

 

Länsstyrelsen rekommenderar att hundar inte byts under jakt på en och samma björn och under en och samma dag. Den som bryter mot villkoren i länsstyrelsens beslut eller mot annan lagstiftning kan komma att misstänkas för brott och fälld björn kan bli beslagtagen. De stora skogsbolagen gör gemensam sak vad gäller illegal björnjakt och kommer som tidigare år vara beredda att säga upp eller stänga av jägare och jaktlag som uppenbart missköter sig. Skogsbolagens upplåtelseavtal ger inte jaktlag möjlighet att låta andra jägare jaga på den mark som upplåtits till dem utan att någon från det egna laget är med. Det gäller vid all jakt. Jaktledare kan ge undantag för att gå in och skjuta en älg eller björn på ståndskall, men där går en definitiv gräns.

 

Länsstyrelsen kan besluta att ett viltvårdsområde ska upphöra och att viltvårdsområdesföreningen ska upplösas om viltvårdsområdesföreningen allvarligt missköter förvaltningen av viltvårdsområdet. Även styrelsen för viltvårdsområdet kan besluta om tillfällig avstängning utifrån områdets stadgar. Tillsynen inför och under björnjakten i Gävleborg kommer att skötas av förordnad personal från länsstyrelsen och polisen.”

 

Länsstyrelsen Gävleborg, Polisen, Holmen, Billerudkorsnäs, SCA, Bergvik Skog, Jägareförbundet Gävleborg, Storaenso samt Sveaskog

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev