I Gävlebors län ökar länsstyrelsen björntilldelningen till att omfatta 30 djur. Foto: Olle Olsson

Fler björnar på licens i Gävleborg

Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat att 30 björnar får fällas under licensjakten i höst. Det är en ökning med fem djur jämfört med 2016.

Björnjakten är fördelat på ett västligt och ett östligt område i Gävleborgs län. I det västra får högst 25 björnar fällas, i det östra högst sex.

Gränsen mellan de båda område går längs väg 83 till och med Lilltjärn strax söder om Kilafors, samt längs väg 272 från Lilltjärn ner till och med Dalälven, enligt länsstyrelsens beslut.

Jakten inleds 21 augusti och pågår till 15 oktober såvida den inte avlysts innan dess.

 

Försiktig åtgärd

I ett pressmeddelande skriver länsstyrelsen att anledningen till att tilldelningen ökat från 2016 är att övrig dödlighet varit låg samt att andelen honor som dött är låg. Utöver det vände björnobsen uppåt under 2016.

Att man inte medgivit fler björnar på licensen är en försiktighetsåtgärd eftersom de grunddata som beräkningarna utgår ifrån är en spillningsinventering som gjordes 2012.

 

Jakt vid åtel

Särskilda platser ska upprättas dit jägaren och ansvarig jaktledare ska transportera fällda björnar för besiktning av länsstyrelsens personal. Dessa är:

Ljusdals kommun: Sveaskogs kontor, Marmavägen 10 i Ljusdal.

Ovanåkers kommun: Gäddvik 122 i Alfta.

Ockelbo kommun: Stora Enso skogs älgslakteri i Åmot.

Länsstyrelsen skriver att jakt vid åtel är tillåten såvida åteln är godkänd av länsstyrelsen. Däremot får inte hundupptag vid åtel förekomma.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev