Enligt regeringsuppdraget ska Naturvårdsverket hjälpa jägarna med kunskaper om var det kan finnas våtmarker som omfattas av EU:s blyhagelförbud. Foto: Lars-Henrik Andersson

Uppdrag till Naturvårdsverket om blyhagelförbud

Efter att blyhagelförbudet i och omkring våtmarker trätt i kraft har regeringen nu gett Naturvårdsverket i uppdrag att utreda hur man ska kunna förenkla för jägare och sportskyttar att efterleva den nya lagen.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att uppdraget innehåller flera delar, där den första är att hjälpa jägarna med information om var det kan finnas våtmarker enligt det nya förbudet:
”Uppdraget innehåller flera delar, dels att analysera möjligheten att tillgängliggöra öppna data till den som jagar i Sverige angående var det kan finnas våtmarker enligt det nya förbudet, dels att kartlägga de hittillsvarande erfarenheterna i jämförbara länder av övergång till blyfri ammunition och de eventuella åtgärder som vidtagits för att underlätta övergången”, sägs det i pressmeddelandet.

Underlätta för jägarna

Naturvårdsverket ska också föreslå åtgärder för att underlätta för jägarna att övergå till blyfri ammunition. Man talar här om till exempel provtryckning av äldre vapen.
Den första delen av uppdraget, som gäller att tillgängliggöra öppna data om våtmarker, ska redovisas den 15 juni i år. Slutredovisning ska göras senast den 31 oktober 2023.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev