Den senaste inventeringen visar att det finns totalt cirka 1.250 lodjur i Sverige. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Uppåt för lodjuren – 100 fler på ett år

Resultaten från årets lodjursinventering visar att det finns omkring 1.250 djur i landet. Det innebär en ökning med totalt 100 lodjur jämfört med föregående år. Det skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Med totalt 1.250 lodjur ligger den svenska stammen klart över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus, som är satt till minst 870 individer.

– I Sverige registrerades 213 familjegrupper under den gångna vinterns inventering. Det är en ökning från i fjol då 189,5 familjegrupper dokumenterades, säger Andreas Zetterberg, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

 

Ökar i mellersta och södra delarna

Ökningen av antalet familjegrupper ses i mellersta och södra Sverige, samt i Västernorrland.

En viss minskning ses i övrigt i norra delarna av landet.

”Att jämföra inventeringsresultat mellan år bör dock göras med försiktighet eftersom förändringar i antal från år till år kan påverkas av faktorer såsom väderförhållanden (till exempel snötillgång), metoder och tekniska lösningar (till exempel viltkameror, dna-analyser). Eftersom metoden endast räknar honor med årsungar så påverkas även resultatet av variationen av andelen honor som får ungar”, skriver Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

 

Ingen ändring av delegering

– Naturvårdsverket har sedan tidigare delegerat rätten att besluta om licensjakt till samtliga länsstyrelser, utom Gotlands län, ett beslut som gäller till och med den 15 april 2022. Inventeringsresultatet medför inga förändringar av detta, säger Carl-Johan Lindström, t.f. chef för Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet, i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev