Uttern som påträffades trafikdödad på Öland mätte 123 centimeter från nos till svansspets. Ett unikt fynd, enligt Naturhistoriska riksmuseet. Foto: Erica Lindquist

Unikt utterfynd

En utter har påträffats trafikdödad på Öland. Ett unikt fynd, enligt utterexperten Anna Roos på Naturhistoriska riksmuseet.

Eftersöksjägaren Erica Lindquist upptäckte uttern alldeles intill brofästet när hon var på väg till sitt arbete. Först tänkte hon att det var en hund som låg död vid mittsträngens vajerräcke.

– Det går ju så fort men jag tyckte djuret var för stort för att vara en mård, så jag tänkte först tax. Men så vände jag och körde tillbaka och då såg jag att det var en utter, säger Erica Lindquist.

Hon ringde polisen som upprättade en rapport om att statens vilt blivit påkört. Någon anmälan fanns inte sedan tidigare.

– Då kunde jag också agera i egenskap av eftersöksjägare och ta på mig västen och sätta ut skyltar när jag tog hand om uttern, säger Erica Lindquist som tog med sig djuret till polisen i Kalmar där det hamnade i stationens frys.

 

Ett unikt fynd

På Naturhistoriska riksmuseet blir intendenten och utterexperten Anna Roos mycket intresserad när Svensk Jakt berättar om Ölandsuttern.

– Det var verkligen intressant att höra! Vi har inte fått in en utter från Öland någonsin, vad jag vet. Inte sedan statens vilt kom till 1972, säger Anna Roos. Jag har väntat på att höra om att uttern kommit tillbaka till Öland. Historiskt sett har den ju funnits där men inte sedan jakt och miljögifter minskade stammen till ett minimum.

Hon har tidigare också gått igenom rätt många, sannolikt alla, gamla uttrar i riksmuseets bensamling från 1800-talet, och inte hittat någon från Öland.

– Jag tror att Malmö har en utterskalle från Öland från 1800-talet, som jag har mätt bendensiteten på, säger Anna Roos.

 

Några rapporter

På senare år har det emellertid kommit en del rapporter om utter på Öland, men ingen av dessa observationer har kunnat bekräftas. Den första 2011 var spår i snön vid Böda som antagligen var utter, men några klara bevis för att så verkligen var fallet gick inte att få.

– Trots att vi ofta ställer uppföljande frågor för att försäkra oss om att det är utter och inte mink, bäver, etcetera, så kan vi inte säkert säga att det verkligen är utter. År 2017 fick vi in en utterrapport från Färjestaden, och 2014 en från Räpplingevägen, söder om Borgholm. År 2013 fick vi en utterrapport från en ställplats för husbilar vid Borgholm. Så, det är inte många utterrapporter från Öland alls.

 

En stor utter

Anna Roos vill nu gärna undersöka Ölandsuttern närmare, och det borde inte vara omöjligt med tanke på att den finns fryst hos polisen i Kalmar.

– Polisen brukar hjälpa till att skicka uttrar/statens vilt till oss. Vi kan också skicka paket med porto betalt till insamlaren om han eller hon hör av sig till oss. Om någon hittar en utter och inte har möjlighet att lämna den till polisen är det bra om den fryses så snart som möjligt och ligger i frysen några dagar innan den skickas till oss, säger Anna Roos.

 

Illa tilltygad

Uttern som Erica Lindquist hittade på Öland var mycket illa tilltygad av fordonet som körde på den. Det var inte ens möjligt att bestämma könet på djuret.

Men med tanke på att Erica mätte att djuret var 123 centimeter långt från nos till svansspets rör det sig med all sannolikhet om en hane. Kanske en som var ute på vandringsfärd.

Rapportera uttrar

Naturhistoriska riksmuseet har en webbsida där man gärna ser att allmänheten rapporterar observationer av utter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev