Publicerad 15 juli 2019 - 08:53

Från vänster, silvermedaljören Michaela Stenglova från Tjeckien, guldmedaljör Liina Laine från Finland och längst till höger vår bronsmedaljör Cornelia Dagobert.
Foto: Karl-Johan Brindbergs

Ung debutant höll för trycket

Premium

Sista helgen i juni var det åter dags för tävling i Europeisk Jaktkombination som i år hölls utanför Tallinn i Estland. Sverige hade en trupp bestående av en dam och 20 herrar fördelat i öppen- och seniorklass.

Upplägget inför dessa mästerskap är att det inleds med träning i tre-fyra dagar och sedan tävling som sträcker sig över tre dagar. Kuldelen genomfördes på en militär skjutbana där vi sköt inomhus på en 100 meters och en 50 meters grisbana. Det var bra förhållanden där vinden inte kunde påverka nämnvärt och man hade tydliga avgränsningar mellan skjutbåsen.

Bara några hundra meter därifrån låg hagelbanorna med två olika layouter för sporting, en med skottdubblé och den andra med heldubblé samt två olika trapbanor.

Vädret var lite nyckfullt med kraftig vind ett par dagar vilket gjorde att duvorna var lite bråkiga. Duvorna var inte alltid där pipan var om man ska ha det som en ursäkt – har du hört den förr ?

Från vänster: Kimmo Iivonen Finland, Karel Kotrc Tjeckien, Jouni Kaunisto Finland, Bernard Raimondo, Sverige.
Foto: Karl-Johan Brindbergs

Nytt svensk rekord

Efter tre dagars intensivt skytte hade vi återigen framgångar i det svenska teamet. Debutanten Cornelia Dagobert, 17 år, från Lidköping slutade på en mycket fin tredje plats och tog därmed sin första medalj på ett EM.

Cornelia var endast en poäng efter tvåan och satte även ett nytt svenskt damrekord med sina 711 poäng.

Laget som i år bestod av Lennarth Eriksson, Emil Håkansson, David Sandelin, Ulf Edén Kravik, Pierre Håkansson och undertecknad, Karl-Johan Brindbergs fick efter särskiljning en bronsmedalj i hagel och slutade på en femteplats i den totala sammanställningen.

David Sandelin från Jämtland blev bäste svensk med 767 poäng, endast tio poäng efter den slovenske vinnaren Miha Finkst.

Bernard Raimondo från Götene slutade på en hedrande fjärdeplats i seniorklassen bakom två finska skyttar och vinnaren från Tjeckien.

 

VM väntar

Nästa år går tävlingen utanför Maribor i Slovenien och inom ett par år ska det även arrangeras ett VM i denna kombinationsform.

Ni som är intresserade, sök gärna mer information om hur skyttet går till på förbundets hemsida. Om inte för tävlings skull så för träningen. För mig som jägare är det perfekt träning inför höstens olika jakter med både studsare och hagelbössa.

Karl-Johan Brindbergs

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram