Vargens referensvärde ska utredas på nytt. Naturvårdsverket har engagerat två internationella forskare för att genomföra de vetenskapliga analyserna.

En eller flera individer i länet kan avgöra om Länsstyrelsen Halland ska ta beslut om skyddsjakt på varg. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Tyskland: 2022 nytt rekordår för vargangrepp

2022 blev ett nytt rekordår avseende vargangrepp på tamdjur i Tyskland. Det visar siffror som sammanställts av tyska bondeförbundet, DBV.

I ett pressmeddelande från Deutscher Bauernverband, DBV, berättas att antalet vargangrepp på tamdjur under 2022 uppgick till 1.136 stycken i Tyskland. Resultatet av dessa angrepp är totalt 4.366 dödade, skadade eller saknade tamdjur. 

Siffrorna för föregående år (2021) var 975 angrepp, som då resulterade i 3.374 dödade, skadade eller saknade djur.
– Siffrorna bevisar än en gång vargpolitikens misslyckande. Trycket på att agera i vargfrågan har ökat och kommer att fortsätta att öka i takt med den okontrollerade spridningen av varg, säger Eberhard Hartelt, miljöansvarig inom DBV och ordförande för bonde- och vinodlarförbundet i Rheinland-Pfalz Syd.

Kräver jakt

DBV har upprepade gånger påpekat att vargstammen måste regleras för att säkerställa bete för tamdjur – och för att skapa acceptans för vargen.

– Trots besättningsskydd och ekonomiskt stöd är det uppenbart att en samexistens mellan varg och betesdjur endast kan uppnås med beståndsförvaltande jakt, det vill säga riktat och tidigt uttag av problemvargar – upp till hela flockar, säger Eberhard Hartelt i pressmeddelandet från tyska bondeförbundet DBV.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev