Annette Petersson, kommunikatör på Jägareförbundet Kronoberg hälsar välkommen till debatten om rovdjur, jakt och viltvård. Politikerna är från vänster Lennart Värmby, V, Monica Haider, S, Cheryl Jones Fur, MP, Gunnar Nordmark, FP, Eva Johansson, KD, Johan Hultberg, M, samt Karin Nilsson, C. Foto: Jan Henricson

Annette Petersson, kommunikatör på Jägareförbundet Kronoberg hälsar välkommen till debatten om rovdjur, jakt och viltvård. Politikerna är från vänster Lennart Värmby, V, Monica Haider, S, Cheryl Jones Fur, MP, Gunnar Nordmark, FP, Eva Johansson, KD, Johan Hultberg, M, samt Karin Nilsson, C. Foto: Jan Henricson

Tydlig skiljelinje i jaktdebatt i Kronoberg

När de svåra frågorna om framtidens jakt och viltförvaltning ska besvaras går inte skiljelinjen mellan de politiska blocken. Den skär istället genom partierna till vänster. Det framgick tydligt när Jägareförbundet Kronoberg på fredagen arrangerade politikerdebatt i samband med mässan Mat 2014 i Växjö.

Jan Henricson Publicerad 5 september 2014 - 20:01

Frågorna skulle åtminstone delvis handla om förutsättningarna för jakt och viltvård i Kronobergs län, men det var de stora om varg, vildsvin, viltmat och en ny jaktmyndighet som kom att dominera.
Några nya utspel gjordes inte, utan åsikterna var väl kända och rågångarna uppdragna. Monica Haider (S) anklagade regeringen för att ha misslyckats med rovdjurspolitiken i och med att man inte fått till någon licensjakt på varg, men sa inget om de problem som kommer att uppstå när hennes parti ska regera med Miljöpartiet som är klart mot all beståndsreglerande vargjakt.
– Det är helt klart att vargstammen är tillräckligt stor för att vi ska ha licensjakt redan nu. Det är oroande att Naturvårdsverket vill begränsa jakten till fem procent av tillväxten, medan vi vet att vargstammen växer med mycket mer. Så kan vi naturligtvis inte ha det, sa Monica Haider.

 

Vargar i länet

Om några dagar ska viltförvaltningsdelegationen i Kronoberg ta beslut om hur många vargföryngringar man kan ha i länet. Ett tjänstemannaförslag säger tre stycken,
Därför var det naturligt att debattledaren Annika Unt Widell lät frågan om hur politikerna ser på saken gå laget runt. Beskeden var blandade. Medan Monika Haider (S) vill bordlägga ärendet och utreda vidare stod Cheryl Jones Fur (MP) bakom förslaget. Lennart Värmby (V) vill ha varg i Kronoberg för att öka länets attraktionskraft bland europeiska turister, medan Gunnar Nordmark (FP) sa att hans parti tar sitt ansvar.
Som kronobergare ville moderaten Johan Hultberg helst inte ha några vargar i länet, men menade att han som riksdagsman måste acceptera det. Eva Johansson (KD) och Karin Nilsson (C) ville båda avvakta den socio-ekonomiska utredning som SLU genomför på regeringens uppdrag.

 

Givet ämne

Eftersom debatten hölls i Kronoberg var vildsvinen ett givet diskussionsämne. Samtliga ville gärna se att mer vildsvinskött nådde konsumenter som inte jagar. Johan Hultberg (M) vill arbeta för en förändring så att jägarna kan direktsälja mindre mängder vildsvinskött, efter obligatorisk trikintest och kanske efter en kortare utbildning om kötthantering.
Eva Johansson (KD) föreslog att lokala trikinteststationer ska inrättas, där det både ska bli enklare och billigare att trikintesta köttet. Cheryl Jones Fur (MP) sa att hon inte ville riskera livsmedelssäkerheten.
Den avslutande frågan om vad politikerna vill ändra i Kronoberg om valresultatet går deras väg gav spridda skurar. MP vill se höjda ersättningar för viltskador, KD spådde att vargen kommer mer och mer till länet och vill se snabba och effektiva beslut om skyddsjakt och M ville bland annat ha förenklade regler för åtelkameror, för att ta några exempel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev