Åtgärder för att bevara och förstärka den skandinaviska stammen av fjällräv har lyckats bra. Året inventering visar en toppnotering med 163 födda kullar i Sverige och Norge. Foto: Kenneth Johansson

Tydlig ökning av antalet fjällrävar

Det går bra för fjällräven i den skandinaviska fjällkedjan. 2022 beskrivs som ett riktigt jubelår med 163 födda valpkullar i Sverige och Norge.

– Det har genomförts många åtgärder för att bygga upp fjällrävsbestånden i Norge, Sverige och Finland, och det är glädjande att se att det ger resultat, säger Ellen Hambro, direktör på norska Miljödirektoratet i ett pressmeddelande från myndigheten.

Sommarens inventeringar har bekräftat en tydlig och stark uppgång för fjällräven. I Sverige har 91 kullar konstaterats. I Norge 72 kullar, och även i Finland har en valpkull fötts – den första sedan 1996.

Effektiva åtgärder

Forskarna konstaterar att förhållandena för fjällräven har förbättrats.

– Det är goda nyheter för arbetet med mångfald i Norge, och det visar att politik fungerar. Fjällräven är en solid framgångshistoria för god, norsk miljöförvaltning över lång tid, säger Espen Barth Eide, klimat och miljöminister i norska regeringen.

 

Fjällräv i vinterpäls. Foto: Kjell-Erik Moseid

Målet i sikte

Totalt beräknas det nu finnas 559 vuxna fjällrävar i Skandinavien, med ett långsiktigt mål att det 2035 ska finnas 1.000 vuxna fjällrävar i beståndet.

– Fjällrävsbeståndet har tiodubblats under de sista tjugo åren, konstaterar Ellen Hambro.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev