Publicerad 1 oktober 2020 - 08:40

Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Två problemvargar får fällas på skyddsjakt

Morrande vargar, vargar som springer inne på gårdstomter och vargar som dödat tamdjur vid flera olika tillfällen blev sammantaget mer än vad lokalt boende ska behöva acceptera. Nu beslutar länsstyrelsen i Gävleborgs län om skyddsjakt på två vargar i Bollnäs kommun.

Beslutet gäller skyddsjakt efter två vargar inom ett begränsat område runt Håkanbo. Bakgrunden till beslutet är den skyddsjaktansökan som en drabbad tamdjursägare den 22 september skickade in gällande de vargar som rör sig i området kring orterna Håkanbo, Lingbo och Tönsen.

 

Oskygga vargar

Enligt ansökan rör sig vargarna oskyggt mellan hus och gårdar. Sökande beskriver även att vargarna inte visar någon respekt för människor och att de därför inte längre vågar lämna sina barn utomhus.

Ansöker om skyddsjakt: ”Känns som dessa vargar är rubbade”

Vargarna har dessutom dödat såväl får som lamadjur vid flera olika attacker de senaste två månaderna.

 

Morrade

Länsstyrelsen i Gävleborgs län skriver i sitt skyddsjaktbeslut att myndigheten ”sett över de observationer som har inkommit till Skandobs syfte att få en övergripande bild om vargarnas beteende och förekomst i det aktuella området sedan början av betessäsongen 2020. När det gäller faktiska synobservationer av varg rör det sig om ett 40-tal olika händelser.”

Länsstyrelsen har listat några av rapporterna i sitt skyddsjaktbeslut. Bland annat visar uppgifterna att vargarna i maj månad ätit korv på en gårdstomt, rester från när familjen grillat några timmar tidigare. När rapportören skrek åt vargarna morrade de tillbaka.

Lamor skulle skydda mot rovdjur – dödades av varg

I juni, juli och augusti finns flera observationer av vargarna inne på gårdstomter. Och så sent som den 30 september sågs två vargar först inne i en hage med mjölkkor, samma dag sågs en av vargarna på en gårdsplan.

 

Jakttid

Skyddsjakten har påbörjats och är tillåten till och med den 18 oktober. Länsstyrelsen eller av länsstyrelsen utsedda personer får utföra jakten. I syfte att fälla rätt individer gör länsstyrelsen bedömningen att vid observation av tre eller fler vargar i grupp så får jakt efter dessa inte bedrivas.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram