Två nya sportfiskerekord

Anna Tainio med sin rekordasp. Foto: Privat

2013 har varit ett år fyllt av storfiskar. Många nya svenska rekord har godkäntsoch trenden verkar hålla i sig. De två senaste tillskotten till rekordlistan är en sötvattensfisk och en saltvattensart: asp och blåkäft!

– Innan det här året startade var det inte många som kände till fisken blåkäft. Men efter att havsfiskarna verkligen hittat nyckeln till att fånga den lilla djuphavsfisken ute på Skagerrak har rekorden duggat tätt, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg i ett pressmeddelande.

2 augusti var välkände storfiskare Anders Lilja ute på Skagerrak och där fångade han en blåkäft. Betet var makrillhuvud och fiskens vikt fastställdes på en krönt våg till 1.014 gram. Det är en putsning med bara två gram från sommarens tidigare rekord. Fiskens längd var 40 cm och omkretsen 30 centimeter.

Asp en rovgirig karpfisk
Aspen är en av våra största karpfiskar. Med sin långsträckta kropp, spetsiga fenor och stora mun med rejält underbett skiljer den sig från våra andra svenska karpfiskar. Där den finns kan den ofta överraska gädd- eller abborrfiskare med sitt hårda hugg. Och överraskad blev nog Anna Tainio från Enhörna, när hon stod på en brygga i Mälaren och fiskade abborre den 15 augusti.

– En stor fisk högg och varken Anna eller fiskesällskapet visste vad de hade fångat, förrän de fick expertishjälp. Så småningom insåg de att de fångat en fisk som kunde bli svenskt rekord, så de skaffade en godkänd våg, berättar Nicka Hellenberg i pressmeddelandet.

Aspen konstaterades väga 8.030 gram och mättes till 90 centimeter (54 i omkrets).

Rekordet slogs därmed med 15 gram.

Om arterna

Blåkäft (Helicolenus dactylopterus) lever främst på djup mellan 100 och 500 meters djup, men ibland betydligt djupare än så. Den förekommer längs hela nordöstra Atlantkusten och fångas sporadiskt i Skageraks djupare delar. Munhålans blåsvarta färg har gett den här storögda fisken dess namn.

Asp (Aspius aspius) är en storvuxen och rovlevande karpfisk. Den lever både i sjöar och strömmande vattendrag, huvudsakligen i Mälardalen, Vänern samt i vissa östgötska områden. Aspen har minskat kraftigt under de senaste decennierna och är rödlistad som ”sårbar”. Under lekperioden på våren är den fredad på många håll.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev