Foto: Mostphotos

Två jaktsabotörer dömda för misshandel

Premium

Jägare attackerades i samband med jakt av jaktsabotörer. Nu döms två av sabotörerna för misshandel.

Det var den 1 september i höstas som några medlemmar från Landskrona viltvårdsförening samlades för att jaga småvilt. De träffades vid en parkering i anslutning till den jaktmark som föreningen arrenderar. De var då intet ont anande om vad som skulle komma att ske.

Skyddsjägare attackerades och mordhotades

Lunds tingsrätt skriver i sin dom att ”De inblandade har i stora drag berättat om ett likartat händelseförlopp. Dessutom har en film från tillfället förevisats. Genom den muntliga bevisningen samt syn av filmen anser tingsrätten att följande händelseförlopp är klarlagt.”

Och det här är vad som hände, enligt tingsrätten:

När jägarna stod och pratade vid parkeringen inför jakten dök fem svartklädda och maskerade personer upp. De maskerade personerna filmade jägarna och deras registreringsskyltar. Jägarna drog slutsatsen att de okända personerna var djurrättsaktivister som hade för avsikt att störa jakten och beslutade sig därför för att köra till en annan del av fältet för att bedriva jakten där istället.

En kvart senare kom de maskerade personerna springande mot jägarna, de tutade i tutor och skrek. De maskerade personerna var aggressiva och skrek bland annat ”mördare” åt jägarna.

 

Ordväxling

Två av jaktsabotörerna, en man och en kvinna, hamnade i ordväxling med jägarna samtidigt som kvinnan filmade. Tumult uppstod och kvinnan slog då en av jägarna i ansiktet, slaget orsakade små rivsår. Efter detta var stämningen fortsatt hätsk och de maskerade personerna var arga och skrek föroläpande ord i högan sky.
Jägarna beslutade sig för att lämna platsen och började gå till sina bilar.

 

Gick ensam

En av jägarna hade dock parkerat sin bil på en annan plats och gick därför ensam mot sin bil när han attackerades av den maskerade kvinnan samt den andre, nu dömde, jaktsabotören.

De båda maskerade personerna skrek nedsättande ord till jägaren, som då sa att han kände sig hotad. Jägaren försökte också flera gånger gå från platsen, men stoppades. När den maskerade kvinnan kom tätt intill jägaren knuffade han henne vid två tillfällen. Då gav sig båda de maskerade personerna på jägaren och knuffade och drog i honom.
Omsider lugnade sig tumultet och polisen tillkallades till platsen.

 

Tingsrättens bedömning

Lunds tingsrätt gör bedömningen att gruppen av maskerade personer utan tvekan har betett sig ytterst provocerande mot jägarna i samband med att de anlände till jakten.
Tingsrätten anser vidare att de två jaktsabotörerna varit mycket aggressiva mot jägaren när de följde efter honom och skek okvädningsord. Jägaren, däremot, anses ha varit lugn och försökt lämna platsen. Tingsrätten menar att de båda maskerade sabotörerna därmed begått åtminstone ett ofredande mot jägaren, som enligt rättens bedömning hade nödvärnsrätt mot de båda personernas brottsliga angrepp.

 

Ringa misshandel

Lunds tingsrätt menar att tingsrätten att de båda maskerade jaktsabotörerna ska dömas för misshandel eftersom att de tillsammans och i samförstånd knuffat jägaren, vilket orsakat honom smärta.

Brottet är att bedömas som ringa. Kvinnan döms därför till 50 dagsböter om 70 kronor.

Mannen var 17 år vid gärningen. Han bedöms av socialförvaltningen ha ett särskilt vårdbehov ”i syfte att motverka en ogynnsam utveckling och fortsatta kriminella handlingar.” Socialförvaltningen har föreslagit att påföljden bestäms till ungdomsvård med särskild föreskrift att följa ett så kallat ungdomskontrakt.

Tingsrätten delar socialförvaltningens bedömning.

 

Skadestånd

De båda maskerade jaktsabotörerna ska tillsammans även betala ett skadestånd på 1.575 kronor till den misshandlade jägaren eftersom hans glasögon gick sönder vid tumultet. De ska också betala en avgift på 800 kronor enligt lag om till brottsofferfond.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev